Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare regler för djurskydd

Annons

Vi vet sedan gammalt att djur far illa i delar av köttindustrin, men det förtjänar att upprepas. De flesta äter kött, men vill kunna göra det med gott samvete. Och djur ska inte behöva lida i onödan.

Konventionell kycklinguppfödning, med sönderavlade snabbväxande djur på mycket små ytor är långt från barnbokens pickande dunbollar på gårdsplanen.

På måndagen överlämnade utredaren Eva Eriksson ett betänkande för en ny djurskyddslag till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C).

Lagförslaget skärper kraven på flera områden. Mycket positivt är förslaget om förbud mot den överdrivna avel som leder till att en del hundraser knappt kan andas eller se, samt att vissa boskapsdjur inte kan föda utan assistans. Att inte orsaka onödigt lidande borde innefatta att inte avla fram djurraser som från födsel till död kippar efter andan.

Noggrannhet är en dygd. Men när en utredning specificerar exakt vad som utgör god hälsa, god moral, och ett välmående djur är risken alltid att utredaren missar målet. Samtidigt är det uppenbart att det finns områden där reglerna behöver bli tydligare, och hårdare.

I den nya djurskyddslagen läggs större vikt vid djurens rätt att få utlopp för sina naturliga beteenden. En konsekvens blir att varken sjölejon eller elefanter kommer få uppträda på cirkus längre. Ett annat att högre krav ställs på de som håller djur i bur.

Den nya lagen sätter djuret i centrum, och straffen för misskötsel och vanvård höjs.

Risken är att kött, päls och annat nu börjar importeras från mindre nogräknade länder. Hårdare regler måste också följas av en attitydförändring hos konsumenterna, för att verkligen få det önskade genomslaget.

Ivar Arpi, GD