Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare tag mot hästhosta

GÄVLE
Hästägare som flyttar djur från stall där det finns kvarka-smitta riskerar åtal.
Det påpekar länsstyrelsen i en skrivelse till hästägare i länet.

Annons
- Vi har hört ryktesvägen att hästar som ska delta i tävlingar "läcker ut" bakvägen ur stall som ska vara isolerade, säger Gunilla Hartvig, länsveterinärassistent.

Kan åtalas
Kvarka är en form av hästhosta som är mycket smittsam. Sjukdomen sprids via direktkontakt, människor och utrustning.
Därför får alla stall som drabbas isoleringsorder av veterinären och inga djur får tas därifrån.
Om någon person ändå "medvetet" sprider smitta kan han eller hon åtalas och straffas i civilrättsliga mål.
Nu tycker länsveterinär Margareta Stéen att en påminnelse om detta kan vara på plats. I hennes skrivelse till hästägarna står bland annat:
"Under senare år har Gävleborgs hästar gång efter annan varit sjuka i influensor, kvarka eller kvarkaliknade sjukdomar. Sjukdomarna och smittan har orsakat mycket störningar i länet."

Ett lagbrott
Margareta Stéen påpekar därefter att olika rid- och travorganisationer kan utfärda sanktioner mot hästägare som dyker upp på tävlingar trots att deras djur inte borde fått lämna stallet.
Om sjuka hästar utsätts för påfrestning och misskötsel kan ägaren dessutom anmälas för brott mot djurskyddslagen eller djurplågeri.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se