Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag mot huliganer

/

Annons

När allsvenskan drar i gång gäller en ny huliganlag som bland annat gör det straffbart att storma planen, kasta in saker eller tända bengaliska eldar.
På torsdagen väntas riksdagen anta regeringens förslag.
Under eftermiddagen debatteras ärendet i kammaren och inträffar inget oväntat klubbar talmannen den skärpta huliganlagen som då träder i kraft den 1 april.
Då får polisen också möjlighet att direkt på plats förbjuda tillträde till arenan för stökiga fotbollssupportrar.
Svenska fotbollförbundet har förstås varit en av remissinstanserna när förslaget beretts.
– Vi ser det hela som acceptabelt, det finns områden som inte täckts in beroende på att utredningen inte fick det i uppgift. Man får se när lagen trätt i kraft hur den fungerar och om det behövs något mer, säger Sune Hellströmer, generalsekreterare hos Svensk fotbollförbundet.
En förstärkning som bland annat efterfrågats, men som inte finns med i regeringens förslag, är krav på att den som fått tillträdesförbud ska anmäla sig på polisstationen på hemorten under match.
Men nu har i varje fall skärpningen av huliganlagen baxats fram för beslut.
– Den här lagstiftningen viktig. Det visar att samhället även när det gäller fotboll vill sätta tydliga gränser. Fotbollens egna bestämmelser kan aldrig sätta de gränserna när det gäller bestraffningar av individer. Vi kan bara ha ett regelverk för våra föreningar.
– I den bästa av världar – det är naturligtvis att tro för mycket – så kommer lagen att efterlevas. Det vore jätteskönt.

Mer läsning

Annons