Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdkokt familjedrama i snutmiljö

Ett hårdkokt, våldsamt och blodigt, familjedrama i skitiga miljöer i hjärtat av New York.

Storpappan är en högt uppsatt polischef, äldste sonen har också gjort karriär och leder en narkotikarotel där fyra av hans män blir skjutna till döds inledningsvis. Hans yngre bror är också på god väg inom kåren medan systern är gift med en hetlevrad snut som jobbar ute på fältet.

Alla har absolut inte rent mjöl i påsen (i så fall gäller det något helt annat vitt pulver) och det blir en kamp mellan The Good Guy (den omutbare) och The Bad Guys (rötäggen).

Och mitt i smeten sitter storpappan, suveränt spelad av Jon Voight, och hävdar att det viktigaste är lojaliteten, att skydda sina egna, att hålla ihop banden inom familjen och detta till varje pris. Stoltheten och äran är A och O. Korruption och övergrepp kan sopas under mattan.

Men vem eller vilka måste offras inom polisfamiljen? Det är en fråga man genast ställer då soppan sväller allteftersom. Och svaret visar sig inte bli alltför lätt.

Det handlar om både etik och moral i denna starkt ifrågandesättande film om ett allt farligare våldsklimat där en knarkkung kan tjäna lika mycket på en vecka som en vanlig snut på ett helt år.

”Pride and Glory” kan knappast klassas som sensationell, snarare klassisk, men är tack vare sin realism och sina actionladdade scener mer än godkänd som underhållning. Och skådespelarna gör fint ifrån sig, inte bara Voight utan även Colin Farrell och Edward Norton