Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harnäsbor norrlänningar, Skutskärsbor storsvenskar?

Annons

Det är nog läge för Gävle att forcera tempot i den lobbying gentemot regeringen som krävs för att Gävle ska hinna igenom regionporten mot söder innan den stängs. Civilminister Ardalan Shekarabi har ju aviserat att regeringen denna gång verkligen ska genomdriva en storregionreform under denna mandatperiod – om så med tvång.

Regeringen vill ha regioner på minst 500 000 invånare men helst uppåt miljonen – eller två!

miljonnivån ligger i dag endast tre regioner/landsting/län (benämningen är ju lite rörig för närvarande): Stockholm (2 198 044), Västra Götaland (1 632 012) och Skåne (1 288 908). Inga andra når upp till Shekarabis miniminivå. Normallänet – 13 av 21 stycken – ligger på runt 300 000 (däribland Gävleborg, 279 991).

Shekarabis minimigräns på 500 000 är dock att betraktas som undantag för mycket glesbefolkade men ytmässigt stora län, i praktiken bara Norrbotten/Västerbotten (totalt 512 349 invånare) och Jämtland/Västernorrland (369 826), som logiskt därmed skulle behöva Hälsinglands 128 648 invånare för att "gå runt" (= totalt 498 474). Detta scenario bör nog hälsingarna beakta.

Gävleborgs länsgräns i sydost är förmodligen landets mest ologiskt dragna. Den skär mitt i en tätort; Skutskär.

Statistiska Centralbyråns definition av tätorter följer inte kommungränserna, vilket är rimligt eftersom det ju finns samhällen – inte många, men några – som hänger ihop över en kommungräns. Harnäs är således enligt Scb en del av Skutskär, vilket man ju knappast kan invända emot om man besökt grannskapet.

Men det är inte bara en kommungräns som skiljer Harnäs från Skutskär, det är också en länsgräns. Harnäs ligger i Gävleborg, resten av tätorten Skutskär i Uppsala län. Det är inte heller fråga om en avsides mindre ort som delas av en länsgräns. Skutskär ingår i det större tätortsområde som löper från Älvkarleby över Gävle till Sandviken, med in alles 107 000 invånare.

Mindre, obebyggda områden finns mellan tätorterna längs denna linje, men de är få och små. I allt väsentligt hänger orterna samman som ett pärlband.

Stockholm och Uppsala sägs ju vara i praktiken ihopbyggt. Men skogen mellan länsgränsorterna Märsta i Stockholms län och Knivsta i Uppsala län är dubbelt så stor som varje obebyggd sträcka längs linjen Älvkarleby-Sandviken!

Jag hittar bara ett enda exempel utöver Skutskär där en länsgräns skär genom en tätort: Billdal som delas mellan Kungsbacka i Halland och Göteborg i Västra Götaland.

Huruvida detta ställer till med svåra administrativa besvär för billdalingarna vet jag inte, men förmodligen är en gränskorrigering där en av Shekarabis mer självklara uppgifter.

Billdal är i praktiken en integrerad del av Göteborgs storstad och exemplet är därför inte direkt jämförbart med Harnäs.

Det är heller inte fråga om att någon varumärkesskadande landsdelsgräns plöjer genom orten. Båda landskapen ligger i landsdelen Götaland.

Länsnamnen Halland och Västra Götaland har inte heller några kraftigt pejorativa associationer eller uppfattas vara starkt åtskilda av Berlinmurar av snö och vallgravar av Dalälvar.

För den kommun-, läns- och landskapsgräns som delar Skutskär är ju även en landsdelsgräns. Harnäsborna är norrlänningar. De som bor 150 meter söderut är – ja vad ska man kalla det för – storsvenskar? Begreppen svear och götar används ju inte längre, till skillnad från norrlänning, som betecknar alla från Harnäs till Karesuando.

De administrativa problemen med att länsgränsen mellan Gävleborg och Uppsala är inadekvat dragen är måhända inte ett stort bekymmer med dagens små län och landsting. Men om – vilket kan te sig som ett möjligt alternativ om man inte detaljstuderar kartan – Gävleborg (Gud förbjude!) föses ihop i en XYZ-region (= bildat av länsbokstäverna) med Västernorrland och Jämtland, med dagens länsgränser bibehållna, blir en regiongräns i Harnäs absurd.

Man kan inte gärna ha en regiongräns som skär mitt genom ett sammanhängande tätortsområde. Och valet mellan om Älvkarleby och Skutskär ska tillhöra ett "Storjämtland" eller om Gävle och Sandviken ska tillhöra en Uppsalabaserad region är självklart.

Gävles tätortsområde skulle bli en XYZ-regions befolkningsmässigt största, 107 000 invånare jämfört med 90 000 i det näst största tätortsområdet, Sundsvall. Det blir absurt om en så stor regions befolkningstätaste område ligger så långt ut i periferin att det delas med en annan region. Denna aspekt är relevant att ta hänsyn till även ur ett statligt förvaltningsperspektiv.

Huruvida den förekommande uppfattningen att Gävle ligger i Norrland hämmar Gävles möjligheter att ta del av all dynamik och tillväxt som finns bara ett stenkast söder om Harnäs är dock inte Shekarabis huvudvärk.

Däremot Gävles.

LÄS MER:

Jörgen Edsvik kan göra en historisk flytt av Gävle

Gävle tillhör Svealand

Aldrig Dalarna!