Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt tryck på Gävles stränder

De flesta som söker dispens från strandskyddet i Gävle får det. Av 27 ärenden förra året blev det bara avslag i ett fall.

– Men jag tycker att vi är ganska restriktiva, säger Seppo Laine, vice ordförande i Byggnads- och miljönämnden.

Gävleborgs län hör de till de län som har mest exploaterade stränder i Sverige. Bara Stockholms län och Västerbottens län har mer bebyggda stränder.
En genomgång som länsstyrelsen gjorde 2005 visar att på 37 procent av länets havsstrand ligger hus inom 100 meter från strandkanten.
Mest bebyggt är det i Söderhamns kommun, där bara 50 procent av stränderna är oexploaterade. I Gävle är 35 procent av strandlinjen påverkad av bebyggelsen. Framförallt är större delen av kusten från gränsen mot Älvkarleby kommun till Harkskär bebyggd.
Men även om mycket av stranden är bebyggd går det fortfarande att få dispens för att bygga inom strandskyddsområde. Av de ärenden som rubriceras som strandskyddsärenden i kommunens diarium 2008 fick bara ett avslag.
– Det finns ju regler som gör att vi kunnat ge dispenser för till exempel lucktomter, där bebyggelsen inte hindrar allmänhetens tillträde till stranden. Men jag tycker att vi är restriktiva, säger Seppo Laine.
– Den enda större avvikelse vi gjort var när vi sa ja till att Furuviksparken ska få bygga ut sin konferensanläggning.
Björn Frankson och Robert Waller, M, i byggnads- och miljönämnden har motionerat om att kommunen bör skaffa sig en policy för att kunna ge fler dispenser från strandskyddsbestämmelserna.
– Jag tycker att vi bör släppa fram mer strandnära bebyggelse, framför allt vid sjöarna. Vid Trösken till exempel är det säkert två tredjedelar som inte är bebyggt, säger Björn Frankson.
– På Norrlandet är det en annan sak. Där är nog alla partier överens om att man ska vara mer restriktiv, säger han.
Det blir ofta diskussion i nämnden i strandskyddsfrågor där moderaterna och folkpartiet oftast röstar för dispens, medan särskilt miljöpartister röstar emot, säger Björn Frankson. Men han har aldrig märkt att det spelar roll vilken person som sökt.
– Det har aldrig legat något sådant i luften, säger han.
Seppo Laine, V, instämmer:
– Vi tittar på var tomten ligger, inte på vem som sökt dispens, säger han.
Tittar man tillbaka så har det släppts fram för mycket bebyggelse på stränderna, tycker Seppo Laine.
– Jag har försökt ta mig ner till stranden på Norrlandet till exempel. Det är inte lätt. Men på Eskön kan man gå flera hundra meter utan att se något hus, säger han.
Björn Frankson, som bor i Harnäs, tycker dock att allmänheten har tillgång till stränderna där.
– Man kan gå på stranden hela vägen från Skutskärsfabriken till Furuviksparken, utom på en liten bit. Och jag tror inte att det blir någon större skillnad när Furuviksparken får bygga ut heller, för just där de ska bygga är stranden svår att gå på, säger han.