Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårt tryck på jourmottagning

Anställda på hälsocentralens jourmottagning i Sandviken sliter ont just nu.
Inga raster och ingen tid att äta får de.
– Det här kan inte vara lagligt, säger en anställd.

På hälsocentralens jourmottagning i Sandviken går de anställda på knäna nu under sommaren. Särskilt på helgerna får de fruktansvärt mycket att göra.

– Ibland måste doktorn klara av två tre patienter på 20 minuter. Vi är dubbel- och trippelbokade just nu, säger en anställd som vill vara anonym.

Orsaken är att jouren i januari började hålla öppet färre timmar på kvällarna. Nu måste lika många patienter som förr behandlas på betydligt kortare tid.

– Vi har det gräsligt. Det är inte värdigt att behöva knöla in patienter på det här sättet, säger den anställde.

Hon berättar att de varken får några raster eller tid att äta just nu. Enligt henne är det lika stressigt för allihop på mottagningen: doktor, sköterskor och undersköterskor.

Hon har försökt prata med både facket och chefer utan att få något gensvar.

– Den på facket som har hand om primärvården är på semester och cheferna lyssnar inte oss, säger hon.

En annan anställd på jouren bekräftar vilka förhållanden som där just nu. Enligt henne ökade stressen markant när öppentiderna minskade och när sommaren började blev det värre än någonsin.

– Då gör folk mer än vanligt och har lättare att skada sig. De kommer in med skrubbsår, krokar i händerna och blödande ben efter att ha cyklat omkull. Nu måste vi ta hand om tre fyra personer på samma tid som vi tog hand om en person förut. Arbetsmiljön är dålig både för oss och patienterna.

Även en tredje anställd på mottagningen bekräftar den påfrestande situationen.

– Varje gång jag åker hem är jag orolig för att något blivit fel för att jag fått stressa så mycket, säger hon.