Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hassle går hela vägen med nytt skivbolag

Otaliga känner sig manade, men få når hela vägen. Erik Hassle tillhör dock den sistnämnda kategorin. När han i våras skrev kontrakt med legendariska skivbolaget Island Records sällade han sig också till en stor skara artister som varit med och skrivit rockhistoria många gånger om, däribland Bon Jovi, Elton John, Bob Marley och Cat Stevens. Det låter som en saga och det är det också. Något sångaren är mycket väl medveten om.

– Ja, ärligt talat undrar jag om jag fattat det än, säger han. Vad har jag gjort egentligen? Jag har spelat för bossen på världens största skivbolag, och en sådan grej händer ju bara inte. Det kommer att ta lång tid innan jag får perspektiv på det här. Men det var viktigt att höra att man är bra. Det är inspirerande som fan att få bekräftelse.

Bekräftelser i mängder har lyckligtvis fortsatt strömma in även efter denna närmast livsavgörande händelse. Såväl kritiker som fått höra det självbetitlade albumet i förväg som fans som klickat in sig i tusentals om dagen på MySpace har gjort tummen upp.

Samtidigt har förstasingeln Hurtful både blivit en präktig radiohit och nått högt på topplistan.

– Men så är det också överlag väldigt starka och bra poplåtar på skivan. Influenserna kommer från allt jag gillar, typ syntband som White Lies till sådant som Coldplay och The Killers. Sedan gillar jag Motown och soullegenderna också, så arenasyntsoul är nog rätt etikett på min musik.

Den har en tämligen slickad produktion, vilket är rätt ovanligt i Sverige. Vad säger du om det?

– Ja, mina producenter har jävligt bra koll på visionen. De har arbetat så länge med det här att de vet vad som funkar bäst. Vi ville göra en popplatta, men vi ville samtidigt ha något som stack ut så att min bakgrund också kom fram.

Rattarna och låtskrivarna Erik syftar på är Tysper, Mack och Grizzly. Tillsammans går detta team under namnet Ten, och har tidigare arbetat med artister som A–Teens, Helena Paparizou och Vincent. Det var också denna trio som upptäckte Erik när de var och letade efter talanger på musikgymnasiet Rytmus i Stockholm för tre år sedan.

– Då visste jag att det var musik jag ville hålla på med, men jag hade ingen aning om hur jag skulle utveckla min egen grej. Jag visste vad jag hade, men inte hur jag skulle komma vidare.

Några andra som förstått är Eriks föräldrar. Båda två har ett förflutet i revybranschen och sympatiserade tidigt med ätteläggens ambitioner. Mamma Monica såg till och med till att sonen debuterade på scen redan som foster i magen.

– Ja ha ha ha. Det där är faktiskt sant. Jag spenderade hela min uppväxt på revyer. Jag var med hela tiden och sålde program och sådant. Sedan var jag f–n med i Pelle Svanslös när jag var fem också.

Men skämt åsido, dina föräldrar verkar ha stöttat dig en hel del?

– Ja, verkligen. De är mina största supportrar. Särskilt de två och ett halvt senaste åren när jag inte haft jobb har de funnits där. Jag valde tidigt att inte jobba så mycket, så jag hade inga pengar.

Vad gör du om fem år?

– Då släpper jag kanske min tredje platta på Island. Då är jag tjugofem och vill nog bo i Brooklyn. Förhoppningsvis har jag en så pass stor våning att jag kan bjuda dit alla mina syskon.