Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hatten på för countryfesten

De är här nu. I går intog countryfantasterna campingen i Furuvik för den 28:e countryfestivalen.
– Att gå utan cowboyhatt här är som att gå på nudistbad med badbyxor, konstaterar Dan Andersson från Karlskoga.
– Så är det. Jag hade skärmmössa när jag gick på toaletten i morse, då förstår folk inte att de ska heja, säger Rolf Larsson från Bollnäs.

Annons

Kanske är det mindre folk än vanligt, många säger det, men de är ändå många som samlats kring musikgenren som är lika mycket en livsstil.

Medelåldern är säkerligen högre än vid andra festivaler, men åldrarna är väldigt blandade. Här samsas barnfamiljer med pensionärer och kompisgäng.

Ett gäng kommer från Finspång, men från början kom delar av gänget även från Sundsvall och Rättvik.

– Vi träffades här 2004, Susanne och jag, sen förlovade vi oss här 2006, men vi gifte oss inte här, det gjorde vi den 7 juli 2007, 070707, säger Fredrik Påhlsson, med sonen Alexander, 15 månader, på armen och sträcker fram handen för att visa ringen.

Kompisen Håkan Svensson har även han träffat sin sambo här, Erika Hinders från Rättvik. Numera bor alla i Finspång.

De har inte bytt om än, men givetvis följer de festivalens klädkod där hatten är närmast obligatorisk.

Festivalen är given varje sommar.

– Det här är årets absoluta höjdpunkt, en jätteviktig tradition, man får träffa likasinnade. Det är sällan eller aldrig stök eller nån värre fylla, men vill man sova ska man inte vara här. Jag vaknade en gång när det blev tyst, säger Fredrik.

På ljugarbänken hittar vi Dan Andersson och Rolf Larsson. De nöjer sig med att sätta på sig en cowboyhatt för att smälta in.

– Det är inte någon särskild artist som drar. Det är livet här på campingen som drar, att få träffa alla. Det spelas jättemycket musik och är festligt här på kvällarna, säger Dan.

Många traditioner har etablerats på campingen under de många åren, som kräftskivan på onsdagskvällen, berättar Rolf.

Vid en husvagn med förtält, amerikansk flagga och andra tillbehör hittar vi Mikael Andersson och Natalie Lindgren från Gävle och sambos. Sedan barnsben har de åkt till countryfestivalen.

– Ja, gud ja. Mina föräldrar gifte sig här för nio år sedan. Det här är lika viktigt som att fira julafton. Den största höjdpunkten är att grilla på klipporna på lördagskvällen. Men i dag är det torsdag. Då äter man chili, förklarar Natalie.