Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HBT-kunskap ska ökas

SANDVIKEN
Kunskapen om homosexuella, bisexuella och transexuella personers vardag ska bli bättre bland de anställda vid Sandvikens kommun.

Annons
Alla nyanställda inom kommunen ska utbildas i diskrimineringslagarna. Det beslutade kommunfullmäktige i går. Via en motion från vänsterpartiet kom frågan upp. De ville öka HBT-kompetensen , alltså kunskapen om homo, bi och transpersoner, i kommunen genom att ordna utbildningsdagar för alla anställda.
"Sandviken ska vara en kommun, där alla kan visa sin kärlek öppet oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Det finns tyvärr unga och vuxna i vår kommun som känner sig diskriminerade på grund av sin sexuella läggning. Exemplen på diskriminering, utsatthet och okunskap är många", skriver de i motionen.
Kristdemokraterna och moderaterna reserverade sig. De tyckte inte att en sådan här motion behövdes eftersom alla ändå är överens om att alla är lika mycket värda. Det gjorde kommunalrådet Stefan Hedin upprörd.
- Jag blir beklämd när jag hör Aino och Riita-Liisa (oppositionsråden från kd och m). Man kan inte svara på det sättet. Självfallet måste vi bifalla det här. Jag blir förskräckt av hur kd och m resonerar, säger han.
Man bestämde sig i alla fall för att varje arbetsplats inom kommunen ska ta upp frågan på ett arbetsplatsmöte, och att alla som blir nyanställda inom kommunen ska få information om diskrimineringslagarna.
MAGNUS LUNDQUIST