Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hbtq-personers situation på landsbygden måste också lyftas

Otaliga är de verk inom konst, litteratur, teater och film som handlar om kärlek. Den litterärt bevandrade kan rada upp flera av litteraturens mästerverk som behandlar kärleken.

Den mindre kräsna men med ett romantiskt hjärta kan hitta mängder av bestsellers där det alltid slutar lyckligt. Den stilige mannen får den vackra hjältinnan.

Det är svårt att hitta ett tema som är mer dominerande inom konsten. Det är inte konstigt. Kärleken eller längtan efter den genomsyrar våra liv.

År 2016 skulle man kunna tro att det skulle vara självklart att få älska vem man vill.

Men på många håll är det bara "rätt" sorts kärlek, nämligen den mellan man och kvinna, som räknas.

I 76 länder i världen är det fortfarande olagligt att vara homosexuell och i flera av dessa länder riskerar homosexuella dödsstraff.

I Sverige har däremot den statligt sanktionerade diskrimineringen av hbtq-personer på område efter område avskaffats. Sjukdomsstämpeln är borta sedan länge och numera också särregler kring äktenskap och adoption. För ett par år sedan togs äntligen lagen lagen om sterilisering för personer som vill byta juridiskt kön bort.

Men trots det kan man inte säga att hbtq-personer i Sverige har samma förutsättningar som andra.

För ett par år sedan presenterade Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) i Uppsala en rapport som visar att homosexuella blir diskriminerade när de söker jobb.

Var femte ung hbtq-person har utsatts för våld av en närstående vuxen och mer än varannan hbtq-person har bemötts på ett kränkande sätt.

Unga hbtq-personer mår sämre än sina heterosexuella vänner.

Trots att vi ser oss som ett relativt hbtq-vänligt land blir det fortfarande uppståndelse när någon kändis kommer ut som homosexuell. Det säger dock en hel del att denna självklarhet – att få leva sitt liv som man vill, att älska vem man vill – ska behöva betecknas som mod.

För att lyfta det faktum att hbtq-personer i Sverige, trots allt, inte har likvärdiga förutsättningar som andra har är pridefestivalerna viktiga. Mest fokus får Stockholm pride men tack och lov börjar det anordnas pridefestivaler på allt fler ställen.

I Gävleborgs län har hittills Hudiksvall och Söderhamn pridefestivaler.

Häromdagen kom också besked om att även Gävle får en pridefestival. Detta sedan en ny förenig, med Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg i spetsen, har bildats med syfte att anordna en pridefestival i staden i sommar. Det har gjorts försök förut i Gävle, tyvärr har interna stridigheter satt stopp för planerna och att även länets residensstad nu ser ut att få en kärleksfest är glädjande.

Det är viktigt att det inte blir ett ensidigt storstadsperspektiv på hbtq-frågorna. Många vittnar om att det kan vara extra tungt att komma ut som öppet homosexuell när man bor på mindre orter.

Även på vischan måste hbtq-personer få känna pride.