Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HD-dom slår fast: Höga radonhalter kan ge rätt till sänkt hyra

Artikel 4 av 4
GD granskar radon
Visa alla artiklar

Bor du i en hyreslägenhet med höga radonvärden? Då kan du ha rätt till sänkt hyra. Det står klart efter en dom i Högsta domstolen tidigare i år. Hur många Gävlebor som berörs är dock oklart.

Domen rör en hyresgäst i Uppsala som fick rätt mot sin hyresvärd, det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem AB. I hans radhuslägenhet var radonhalten över Socialstyrelsens riktvärde på 200 becquerel per kubikmeter, något som enligt rätten inte gör lägenheten obrukbar men som sänker boendekvalitén.

I domen står att en radonförekomst över 200 bl/m3 kan "vålla betydande obehag för dem som bor i lägenheten" eftersom det finns ett fastslaget samband mellan radon och cancer i inomhusluft. Därför är lägenhetsinnehavaren berättigad till en hyressänkning. I det här fallet handlade det om 15 procent lägre hyra från det datum som mannen skickade in sin begäran till Uppsalahem.

Ärendet drevs av jurister på Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle och var en viktig seger, enligt handläggare Patric Nylén i Gävle:

– Vi är jätteglada för den här domen eftersom det tidigare varit knepigt att driva radonärenden. Nu har vi möjlighet att driva det som brist i boendet, säger han.

Han vet inte hur stora ringar på vattnet som domen kommer att ge. Ännu så länge har ingen av Hyresgästföreningens medlemmar i Gävle hört av sig och bett om hjälp att driva ett liknande fall.

Tror du alla hyresgäster känner till det här rättsfallet?

– Nej, men det har skrivits om domen i vår medlemstidning Hem & Hyra, säger Patric Nylén.

Läs även: Kommunen släpper karta över tusentals radonmätningar - kolla läget där du bor

Det kommunala bolaget Gavlegårdarna, som är den största hyresvärden i Gävle kommun, känner till domen och försöker jobba proaktivt när det kommer till radon. Hundratals mätningar genomförs varje år med hjälp av de boende som placerar ut och själva skickar in mätpuckar för analys.

Hur många av era hyresgäster skulle kunna ha rätt till hyressänkning?

– Svår fråga. Det har jag inga siffror på. Vi försöker jobba bort radonet så fort som möjligt och beräknar att vi är klara fram till år 2020, säger Lars Janols, fastighetsutvecklingschef på Gavlegårdarna.

Får de som hjälper till med mätningarna veta vilken radonhalt de har i sin lägenhet när resultatet är klart?

– Ja, om de ringer och frågar oss.

Men det går inte ut brevledes som en rutin?

– Nej, inte som jag känner till.

Läs även:

Höga halter radon i förskolor och skolor - Gavlefastigheter glömde vädra

De köpte hus med skyhöga radonvärden: "Nästan som att nackhåren reste sig"

Trots förhöjda halter – intresset för radonmätningar svalt hos Gävles villaägare

PREMIUM: Risk för radondusch från egen brunn