Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HD-filmning i stereo med Nikon D300S

Inte bara ett rykte.

Inte bara ett rykte. Nu har Nikon officiellt lanserat D300S. Med kameran ger sig Nikon på allvar in i hybridbranschen – kameror som klarar både stillbild och filmning. Vi har tagit oss en snabbtitt.

Mycket känns igen från D300 – D300S är precis lika välbyggd som sin föregångare. Och inte undra på det eftersom kamerahuset är densamma. Förutom några småsaker som att minneskortsluckan skjuts fast och därmed blir tätare. Det finns också dubbla kortplatser för ett CF-kort och ett SD-kort. Man kan då till exempel lagra stillbilder på det ena och filmklipp på det andra, råfiler på det ena och jpeg på det andra. Och så vidare.

D300S ärver också multiväljaren som finns hos kameror i D3-serien och hos D700. Mittknappen kan bland annat starta och stoppa filminspelning.

Det är inte med stillbildsfunktionen som D300S tar ett kliv vidare i utvecklingen. Istället har Nikon satsat på filmfunktionen. Med D300S kan man spela in och redigera HD-filmer i stereo. Det är även möjligt att koppla in en extern stereomikrofon vilket ökar möjligheterna i filmläget med än bättre ljud.

Motion-jpeg-komprimeringen begränsar antalet minuter det går att spela in. I 720p-läget endast fem minuter. Detta eftersom motion-jpeg begränsar inspelningarna till två gigabyte. I lägre upplösning ökas antalet möjliga inspelningsminuter i sträck. Under uppspelning av filmklippen kan man sätta start- och slutpunkt.

Skärmen är på tre tum med 920 000 punkter. Under filmning kan man låta kameran visa en virtuell horisont som hjälp för att hålla bilden rak. Via en ny LV-knapp kan man växla mellan stillbilds- och filmläget.

Som stillbildskamera bygger D300S som sagt vidare på D300. Sensorn är av CMOS-typ i DX-format med 12,3 megapixel. Valet av DX-format är gjort för att hålla nere storleken på kamera och objektiv. Liksom D5000 som kom tidigare under året, finns ett tyst fotograferingsläge som fungerar genom att man kan fördröja spegelåtergången manuellt.

Autofokussystemet bjuder på 51 punkter. Tillsammans med 1005 pixlars RGB-färgmätning förbättras autofokus, exponering och  automatiska vitbalanskontroll.

Utan batterigrepp klarar kameran upp till sju bilder per sekund. Med tillbehörsbatteriet MB-D10 upp till åtta bilder per sekund.

Möjligheterna att redigera bilder och video i kameran har förbättrats. Till exempel kan man ändra storlek på bilderna – även råfiler går att minska ned till någon av de fyra förinställda storlekarna. HDMI-kontakten gör att man även kan redigera bilder och film via en HD-skärm.

I slutet av augusti eller början av september planeras D300S börja levereras. Det rekommenderade cirkapriset är satt till 20 990 kronor.


/Elin Parmhed