Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HD lämnar ut sandviksbo

SANDVIKENHögsta domstolen har beslutat att den irakiske medborgare, bosatt i Sandviken, ska utlämnas till Australien.

Annons
Mannen är häktad och misstänks för organisering av människosmuggling, människosmuggling och penningtvätt. Brottslighet som skedde under tiden juni till oktober 2001. Vid ett av smugglingstillfällerna sjönk båten och 351 människor omkom.

Mannen förnekade
Mannen, som är 36 år, häktades vid tingsrätten i Sandviken den 22 maj i år. Ärendet har sedan vandrat till Högsta domstolen som nu sagt sitt. 36-åringen har motsatt sig utlämningen.
Redan under häktningsförhandlingen i Sandviken förnekade mannen gärningarna.
Det australiensiska justitiedepartementet gjorde en framställning om utlämning den 12 juni i år. Som stöd ut framställningen åberopades två häktningsbeslut som gjordes i Brisbane den 16 maj och 6 juni.

Inget hinder
HD skriver i sitt yttrande att de aktuella brotten är enligt svensk lag föreskrivet fängelse i ett år eller mer. Därför finns det inget hinder mot utlämningen.
36-åringen har motsatt sig utlämning med hänvisning att han i Irak riskerar förföljelse och att han från Australien skulle kunna utvisas till Irak.
Han hävdar att en utlämning skulle betyda att han förhindras att återförenas med sin familj.
Mannen har under tiden han suttit häktad i Sverige gjorde tre självmordsförsök.
JÖRGEN LARSSON