Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedbloms bästa tid är nu

Annons
I höstas hade lusten och glädjen försvunnit.Klubborna hamnade på hyllan. Så negativ var hans inställningtill golf att han inte ens såg på golfturneringarpå TV.

Men efter Hamburg och Barsebäck har det vänt fören glad och charmerande grabb från Strömsbro.

Jag bokade träff med både Madde och Peter. Attden ekvationen skulle lyckas var inte så troligt. Och mycketriktigt, den dag jag träffade Peter var Madde i Stockholm.Dagen efter, när Madde var i Gävle, hade storbrorsanredan åkt till Irland för nästa golfturnering.

Därför kommer det här mötet mest att handlaom Peter, även om Madde får vara med på ett hörn,genom Peter.

Egentligen är det här med golf ganska märkligt.

Peter spelar dåligt i tre och ett halvt år. Åkerur Europatouren efter åtta år och spelar i ChallengeTour, en utmanarturnering. Det går så långtatt han till och med börjar fundera på alternativ ochprovar på att jobba som tränare i Älvkarleby,tack vare pappa Olle som är proffs på golfbanan i Gävleoch som bad sonen hjälpa till, när klubben i Älvkarlebyhade problem med att få tag i tränare. Peter var tveksam.Han visste visserligen att han skulle klara av jobbet som tränare.Men skulle han gilla det? Det var frågan.

Det blev därför befriande för Peter att inseatt han tyckte det var kul att lära ut golf och se hur hanselever gjorde framsteg. Det innebär ju att tränarsidanskulle kunna fungera.

Annars var läget rätt nedslående i höstasnär Peter än en gång hade missat chansen att tasig upp från utmanartouren till Europatouren.

Då bestämde han sig för att sluta träna.Lusten, glädjen hade försvunnit. Så klubbornahamnade på hyllan. Så negativ var hans inställningtill golf att han inte ens såg på golfturneringarpå TV.

Efter sju månader, i april, började lusten återkomma.Det började med golf på TV, sen plockade han fram klubbornaoch började både spela själv och lära uttill andra.

Dessutom gjorde han som han brukar på vintern, tog medsig hela familjen och åkte till Florida för att träna.Men i år blev det bara två veckor.

De senaste årens dåliga resultat hade påverkatfamiljens ekonomi men i dag kan Peter konstatera att det var helträtt att satsa på USA.

För nu har det släppt för Peter.

Först kom han på tredje plats i en Challenge Tour-tävlingi Hamburg. Hade han varit ensam trea hade platsen i Europatourennästa säsong varit garanterad.

Sedan fångade han TV-tittarnas uppmärksamhet vidScandinavian Masters i Barsebäck häromveckan. En gladoch charmerande grabb från Strömsbro blev storfavorit.Peter låg på andra plats och spelade som en gud i71 hål. Sen blev det dubbel-boogey på sista hålet,det vill säga två slag sämre än genomsnittetpå hålet.

Och Peter rasade. Från andra till delad nionde plats.Och nästan en miljon mindre i prispengar.

Vad är det för märkligt med golf, närsånt här kan hända? Ena dagen nästan vinnareoch flyt i spelet. Efter flera år med dåligt spel.

Jag ställer frågan när vi sitter hemma i soffanhos Peter.

Han bor i ett kedjehus i Strömsbro, nära till stan,bra uppväxtmiljö för barnen. Och inte minst, hurnära golfbanan som helst.

Barnen liksom fru Anna är på plats.

Kasper har just upptäckt och blivit tänd pågolf och får skjuts till banan av mamma. Patricia med sinafyra år är ännu för ung, liksom Philip somännu inte fyllt året.

Peter började misströsta med Kasper.

Han verkade inte intresserad, varken av golf eller hockey.Men plötsligt har det tänt, och pappa Peter ser nöjdut.

- Det är en knepig sport, säger han som svar påmin fråga. Helt plötsligt, pang, så har man självförtroende.Det handlar mycket om mental styrka. Det gäller att hittaspelet, säger han, både tekniskt och mentalt.

Och det som är så fantastiskt med just golf äratt jag som nybörjare - det här påstår Peter- skulle kunna få in ett drömslag och slå enbättre boll än Peter.

Han skulle bara veta hur svårt jag har för attträffa bollar.

Men visst är golf en smart sport som tack vare handikapp-systemetgör att en helt grön spelare kan gå en runda medett proffs och ändå ha en chans att vinna.

Det skulle inte funka med tennis, till exempel. Eller någonannan sport.

Visst är Peter besviken över att han spelade sådåligt på sista hålet i Barsebäck. Samtidigtär han glad över att ha hittat spelet. Och nu ärhan snubblande nära att få det hett eftertraktade kortettill Europatouren. Kanske fixar det sig redan den här veckanpå Irland.

Syster Marlene spelar redan på Europatouren fördamer och även hon har haft stora framgångar påsistone. Hon blev bästa svenska på British Open ochlåg ett tag på sextonde plats.

I Österåker nyligen började hon starkt menrasade sedan till en position som inte är något attskryta med.

- Madde behöver stärka sitt självförtroende.Hon är jätteduktig och kommer nog att tillhöravärldens 30-40 bästa spelare om något år,säger Peter.

De två syskonen har vuxit upp med golf.

Pappa Olle började spela sent i livet men blev snabbten av Sveriges bästa spelare. Han var lärare i grundenmen är sedan många år golfproffs, tränare,först i Hofors i många år och numera i Gävlegolfklubb.

Han har tränat många av Sveriges elitspelare ochdet är definitivt en fördel, både för hanstvå barn men även för andra spelare frånGävle.

Det är unikt att en så liten stad kan ha fostratså många duktiga golfspelare, förutom Hedblomsäven Kricken Härdin, Adam Mednick och nu Eric Carlberg.Bland andra.

Och Peter berättar att visst betydde gänget mycket.Man tränade ihop och tävlade om positionerna. PappaOlle, Wille Löfqvist och Munken Lindberg var inspiratörer.

Peter var duktig både i ishockey och golf och det hadekanske gått på ett ut vilken sport han valt att bliproffs i. Just att bli proffs inom någon av sporterna lockade.Det var glamoröst.

Vad har syskonen betytt för varann?

Peter är fyra år äldre och Madde börjadeegentligen spela golf på allvar först när honvar 17 år. Då var Peter redan ett stort namn i sportenoch blev naturligtvis en förebild.

Hon har sett hur storebror har tränat. Hur man måsteträna för att det ska bli resultat.

- Man tror gärna att alla andra är så mycketbättre. Den respekten har hon kanske tappat, tack vare mig.Att hon som tjej kan hävda sig, säger Peter.

Sen stöttar de varann och peppar varann.

Och som sagt, Peter tror att Madde kommer att tillhöratoppskiktet i världen om några år.

Är det nervöst att gå ut på banan, medpublik som följer varje slag och med TV-kameror tättinpå?

- Jag har alltid tyckt att det är värst att spelapå hemmaplan, i Sverige, säger Peter.

Men senast, i Barsebäck, trivdes han med uppmärksamheten.Han hade inga förväntningar på sig. Iställetkunde han njuta i fulla drag och bjuda på sig själv.

- Ja, jag gick som på moln, säger han.

Så hur tränar man?

Under de månader när klubborna låg påhyllan höll Peter sig i form i gymet. Han har ocksåkontakt med Ola Berggren, en gävlegrabb som hjälperföretag bland annat med att bygga lagarbete.

- Man behöver nån att prata med, helt enkelt. Olahar hjälpt mig sedan 1998.

Sen är det mycket tid på golfbanan. Att ståoch nöta slagen och öva puttning.

Det som känns viktigt för golfspelarna är attfå de rätta slagen. Men utan att kunna putta vinnerman inga segrar.

- Man säger ofta att jag spelar bra, men puttar dåligt.Att man delar upp spelet. Men egentligen är det fel, sägerPeter.

Om det nu skulle skrälla till ordentligt och du börjartjäna riktigt stora pengar, vore det inte dags att flyttatill Monaco då?

- Den chansen har jag haft flera gånger tidigare, sägerPeter som tjänade bra med pengar under åren i Europatourenoch i början av sin karriär.

Han var inte frestad då och nu skulle han inte kunnatänka sig att flytta från Gävle. Här trivsfamiljen och det är viktigt att dom mår bra, med tankepå att Peter är borta så mycket på olikatävlingar.

Drömmen?

Det är att spela på USA-touren.

Både Peter och familjen trivs i USA. Han har som sagttränat där varenda vinter, i Florida där klimatetär mer pålitligt än i Spanien. Han brukar hälsapå Jesper Parnevik som bor där med sin familj.

USA är det enda tänkbara alternativet till Gävle.

Peter hoppas att han ska kunna spela hem så pass mycketpengar att han kan pensionera sig i 40-års åldern.

Han skulle egentligen vilja ha mycket mer tid över tillsin familj.

Nackdelen med proffslivet, det är de många ochlånga resorna.

Champagne och golf, går det ihop, undrar jag och tänkerpå hole-in-one där traditionen är att gängetbjuds på champagne.

Peter skrattar och säger att han slagit hole-in-one tregånger i sitt liv, vid tävlingar i Dubai 1996 och iThailand 1998. Ibland brukar man få extrapriser, kanskeen bil, om man gör hole-in-one.

- Jag fick ingenting, bara en klapp på axeln, sägerPeter.

Den tredje fullträffen fick han vid en träningsrundai våras i Gävle.

Även då slapp han bjuda på champagne, någotsom han för övrigt inte dricker.

Kompisarna har i alla år försökt fåPeter att prova på vin och sprit.

- Men jag tycker helt enkelt inte om det, så jag drickeringen alkohol. Inte kaffe heller. Däremot coca-cola. Mendom säger att vin är bra för blodet. Kanske jagbörjar när jag blir pensionär, säger Petermed ett stort och soligt leende.

Just nu lever livet och när du läser den härartikeln är det sannolikt klart om Peter har fått sittefterlängtade kort till Europatouren.

Vi håller tummarna.

Mer läsning

Annons