Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedin bekymrad över varslen

SANDVIKENKommunalrådet Stefan Hedin är bekymrad, men inte förvånad, över varslet från Sandvik.

I måndags kväll debatterade fullmäktige 90-miljonersinvesteringen vid Sandbacka park. Redan då visste han om att Sandvik skulle gå ut med varslet under tisdagen.
- Men jag visste inte då hur många anställda det rörde sig om, säger han.
För dem som nu riskerar uppsägningar ser det dystert ut på arbetsmarknaden.
Kommunen investerar i Sandbacka park och får Sandvik som hyresgäster - tanken är att på så sätt locka fler företag till IT-centret på Högbovägen.
Men i fullmäktigedebatten på måndagen var det flera ledamöter som var bekymrade över det risktagande som investeringen kommer att innebära.
Nu har det kommit ett varsel från Sandvik som gäller 140 personer och Stefan Hedin är förstås bekymrad.
- Här i kommunen är det viktigt med alla arbetstillfällen och vi försöker få hit arbeten. Om vi får hit tio jobb är det lyckosamt och nu tar Sandvik bort 140, säger han.
Samtidigt tycker han att man måste förstå Sandvik.
- Det får ju inte tappa gentemot sina konkurrenter. Företaget måste anpassa sig och man gör också stora investeringar för att hänga med i teknikutvecklingen. Men då klarar man också att producera mer men med färre anställda. Om Sandvik inte gör det kan det till slut innebära att 1 000-tals sägs upp i stället.
Varslet är negativt och dramatiskt för Sandvikens kommun som kommer att få bekymmer, säger Stefan Hedin.
- Vi måste se till att kommunen inte blir fullt så sårbar för uppsägningar vid Sandvik. Vi måste minska beroendet i framtiden.
Det ska ske genom att bredda näringslivet i Sandviken med andra sektorer, något som skulle jämna ut konjunkturtopparna. Satsningen vid Sandbacka park är ett exempel, menar kommunalrådet.
Men för de personer som nu riskerar att bli uppsagda från Sandvik ser inte arbetssituationen ljus ut - åtminstone inte i Sandviken.
- Det här är ett riktigt tråkigt besked, säger IngMarie Engström, chef för arbetsförmedlingen i Sandviken.
Exakt vilken typ av tjänster som kommer att försvinna från Sandvik är ännu inte klart men det kommer troligtvis att röra sig om en hel del administrativa tjänster. Och på det området är det kärvt, säger IngMarie Engström.
- Det är svårt. Våra bruksorter har inte så många företag som suger upp personal från den typen av tjänster.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se