Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedin har tröttnat på smutskastning

SANDVIKENStefan Hedin, socialdemokratiskt kommunalråd i Sandviken, har tröttnat på allt förtal och alla lögner kring turerna av att Strandbaden med Vikingamuseet ska arrenderas av Britt-Marie Windemo, bibliotekschef i Gävle. Framför allt när det gäller den ekonomiska delen.

Annons
- Här har det varit en medveten förvrängning för att Sandviken och jag, Stefan Hedin, ska komma i en dålig dager, berättar kommunalrådet vid en presskonferens på onsdagen. Bland annat cirkulerar det flygblad i Årsunda där jag och kultur- och fritidschefen Bo Eriksson hängs ut på helt felaktiga grunder.
- Faktum är att det aktiebolag som Britt-Marie Windemo startar har lämnat ett bud som är 880 000 kronor bättre under fem år än det ÅTU lämnade, säger Stefan Hedin. Förutsättningarna var lika för Windemo och ÅTU och vi har inte gjort någon skillnad.
Kommunen var i ett tidigt skede på det klara med att något måste hända med anläggningarna vid Strandbaden. Fem personer var intresserade, men tre hoppade av direkt.
Redan under februari var det slutdiskuterat mellan kommunen och Årsundaföretagarna i ÅTU, Årsunda turism och utveckling.
- Det budet skulle ha gett kommunen 170 000 kronor netto under fem år, säger Stefan Hedin. Kommunen lämnade ett motbud som ÅTU tackade nej till. Det handlade helt enkelt om ett skambud från ÅTU.

Större intäkter
Det anbud som Britt-Marie Windemo lämnat ger arrendeintäkter på 1 050 000 kronor under fem år.
- Vikingamuseet och anläggningen vid Brudberget ligger utanför Strandbadens verksamhet förklarar Stefan Hedin. Det handlar också om två avtal, ett som jag redan beskrivit och sedan bidraget till museet. Att det skiljer ekonomiskt beror på att Windemo vill ha öppet året runt, medan ÅTU bara vill ha öppet under sommarhalvåret och där ligger kostnaden på en anställd. Det blir ett beslut för kultur- och fritidsnämnden.
Vikingamuseet är Brudbergets anläggning och är betalt och klart med ekonomisk hjälp av länsstyrelsen, EU och kommunen.
- Kostnaderna är försäkringspengarna, förklarar Stefan Hedin. De stora kostnaderna ligger på Strandbaden och campingen. Vi ska ha klart för oss att campingen blivit nedgraderad från tre stjärnor till två och att många har lämnat den.
- Om vi inte hade löst frågan har vi lika gärna kunnat plöja campingen och använda området till annan verksamhet.

Klarar sig utan bidrag
Enligt Stefan Hedin har Britt-Marie Windemo lämnat ett helt annat koncept än det som ÅTU gjort. Helhetsintrycket är helt enkelt bättre.
- Windemos anbud saknar bidrag, medan ÅTU har förhoppningar om EU-bidrag på 150 000 kronor varje år, säger Hedin. Bidrag de inte kommer att få.
Det har också framkommit kritik mot att ledamöter i kultur- och fritidsnämnden inte fått veta någon om förhandlingarna med Windemo.
- Nämnden har varit informerad, säger Bo Eriksson med bestämdhet. De i nämnden har fått veta vad kommunstyrelsens AU ska besluta om. Men det finns ingen anledning att ledamöterna ska ha reda på alla detaljer.
Nu hoppas Stefan Hedin att smutskastningen ska sluta.
- Kommunen gör det här för Sandviken och Årsundas bästa. Vi har gjort allt för att det skulle bli en riktig bedömning. Synd bara att det blivit så politiskt inflammerat.

Jörgen Larsson
026-27 75 96
jorgen.larsson@gd.se