Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedin kan tänka sig kommunal polis

SANDVIKENKommunalisera polisen, åtminstone till viss del. Det tycker kommunalråd Stefan Hedin i en enkät som tidningen Kommunaktuellt gjort.

Annons
Det är bristen på poliser som gör att flera kommunalråd ser en lösning i att, helt eller delvis, ta över den polisiära verksamheten från staten. 96 procent av de 242 kommunalråd som svarat på enkäten uppger att poliserna i kommunen är för få.
Men Åke Martinsson, närpolischef i Sandviken, tror inte på en kommunal polisverksamhet.
- Jag delar uppfattningen att det finns för få poliser, men rent generellt anser jag att det inte är bra att dela upp det polisiära arbetet på en statlig och en kommunal del. Man måste i stället satsa på den del som finns. Främst är det förstås personella resurser som saknas, säger Åke Martinsson.
Han har stöd av justitieminister Thomas Bodström som säger nej till en kommunalisering. Till Kommunaktuellt säger Bodström att medborgarnas trygghet inte ska vara beroende av något som växlar från kommun till kommun och att man i flera länder har problem med olika slags poliskårer.

Dålig reform
En majoritet av kommunalråden tycker att närpolisreformen fungerat dåligt eller mycket dåligt.
- Det skulle kunna fungera bättre, men det måste ändå vara bättre att ha en sammanhållen poliskår än flera olika, säger Åke Martinsson.
Enligt Kommunaktuellts enkät tvingas nästan var tredje kommun att utföra uppgifter som normalt är polisens ansvar. Det är väktare, räddningstjänst eller privatpersoner som håller uppsikt, registrerar och rapporterar till polisen.
Just nu finns ett förslag ute på remiss som går ut på att att ge ordningsvakter större befogenheter, som ett komplement till polisen. Ett förslag som Åke Martinsson inte stöder.
- Nej, inget ont om ordningsvakter. De är bra på det de gör, men de ska inte ha det polisiära ansvaret. De ska vara ordningsvakter.
Stefan Hedin är bortrest och kunde i går inte nås av Gefle Dagblad för en kommentar.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se