Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hektisk valborgsnatt för Vuxna på stan

SANDVIKENValborg är mer än brasa och fyrverkerier. För många barn betyder kvällen fest och alkoholdebut. För många föräldrar betyder den förtvivlad oro. För Vuxna på stan är den sista kvällen i april lång. Och långt ifrån fest.

Annons
- Det är skillnad nu jämfört med för tio år sedan. Fyllan var kanske likadan, men de är yngre i dag. Tolv, tretton år är väldigt vanligt. Förr var det mest de som var på väg att gå ut nian, 15-16-åringar. Sen är det drogerna. De kommer mer och mer. Det är tydligt, säger Agneta Palovaara Jaw, ordförande för Vuxna på stan i Sandviken.
De är tre nattvandrare, som Vuxna på stan också kallas, som begett sig ut.
Vid halv tio är det lugnt, för att inte säga dött, i centrala Sandviken och även i Stadsparken. Inga ungdomar i sikte. De tror inte på lugnet. Valborg och skolavslutningen i juni är "de största riskkvällarna" på året.
- De är alltid någonstans. Det gäller bara att hitta dem. Förmodligen är de i Norrsätra, säger Agneta Palovaara Jaw.

Det blir Norrsätra.
Några få ungdomar har samlats på skolgården. Lite senare, vid tio, är de betydligt fler, och betydligt mer högljudda. Några börjar bli berusade. Agneta Palovaara Jaw säger att det finns tydliga grupperingar och gängbildningar.
- Man vet vilka som inte funkar ihop, när det är bäddat för bråk.

Avstyr bråk
Och det blir bråk. En kille blir sparkad på örat. Många ger sig in i bråket. Nicke Holmström, en av nattvandrarna, försöker avstyra. Han får hjälp av en säkerhetsvakt som kommit för att skolans larm aktiverats. Det lugnar ner sig.
- Det känns att det ligger och pyr. Det kommer att bli stökigt här i kväll, säger Agneta Palovaara.
Vuxna på stan finns för att hjälpa där det behövs. De kontaktar vid behov föräldrar eller polis. De är bland annat utbildade i kris- och chockhantering och hjärt- lungräddning.
- Det värsta är när någon blir medvetslös, det är riktigt otäckt. Det har även varit någon riktigt rå misshandel, men det händer ytterst sällan.
Agneta Palovaara Jaw säger att stämningen kan vara obehaglig och fientlig, men att hon sällan är rädd när hon är ute.
- Vuxna är ofta rädda för att ta kontakt med ungdomar. Många blir osäkra och försöker vara mer kompisar än vuxna. Men man måste som vuxen i första hand vara just vuxen, sen kan man förstås vara kompis också.
Två polisbilar är på plats på skolgården efter ytterligare bråk. Polisen blir kvar större delen av kvällen.
- Det är så här det brukar vara. Vi tar inte med oss någon. De flesta är för unga. Vi kan bara försöka prata med dem, säger Helene Ädel, polis.
Några vuxna, som visar sig vara föräldrar som letar efter sina barn, syns bland ungdomarna.

"Många naiva föräldrar"
- Det är bra för föräldrar att komma ut och se vilken miljö deras barn vistas i. Det finns så många naiva föräldrar. Ungdomar är bra på att dupera. Som förälder måste man lära sig att inte vara så blåögd, säger Agneta Palovaara Jaw.
Vuxna på stan har tystnadsplikt.
- Ibland är det svårt. Om en bekant frågar om sitt barn kan jag tyvärr inte svara. Det är ju för ungarnas skull vi är ute och vi måste bygga upp ett förtroende. Men jag brukar rekommendera att man själv går ut, säger hon.
Hon säger att hon efter tio år inte tröttnat på att vara ute.
- Jag kan längta efter ungdomarna. Det kan vara jobbigt i vissa situationer, men man känner att man fyller ett behov. Det kommer en del funderingar efteråt ibland; gjorde jag tillräckligt, kunde jag ha gjort mer, annorlunda. Det kan kännas svårt.
Agneta Palovaara Jaw säger att en del av barnen, de allra flesta är under 15, har svåra hemförhållanden.
- Man kan tänka när man ser hur många är väldigt fulla, de fryser och mår illa, att "varför är de här, varför blir de kvar?" Men många har de ännu värre hemma. Här har de någon slags social gemenskap, även om den inte är bra, som inte finns hemma. Det är känslomässigt jobbigt att inse.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se