Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela byn ställer upp

GÄVLE
Varken Lennart Wahlman eller Gösta Malm hade väntat sig nåt liknande.

Annons
När IOGT-NTO utlyste att lokalen i Överhärde var till salu, hölls ett möte i byn för att undersöka intresset för att köpa den och förvandla till bystuga.
Nu, bara några veckor senare, har invånarna i Överhärde gemensamt lovat att stå för över hundra tusen av den totala kostnaden på 160 000 kronor. Bra jobbat, med tanke på att bara 350 förfrågningar gick ut i brevlådorna. Den första september är det tänkt att köpet ska äga rum.

Helt otroligt
- Helt otroligt. Senast i morse var det en till som ringde, säger Lennart Wahlman som är ordförande i den nybildade Bygårdsföreningen.
En gemensam önskan hos de boende i Överhärde var att lokalen skulle finnas kvar, för sammanhållningens skull.be
- Nu får vi bara hoppas att intresset håller i sig, säger Gösta Malm som är kassör.

Ska slå konserthuset
Den tilltänkta bystugan ska också få en del bidrag av sponsorer. Men fler efterlyses.
- Jo, vi ska slå konserthuset hade vi tänkt, skojar Gösta.
Alla sponsorer lovas nämligen en egen skylt i lokalen.
- Jag skrev till Gevalia att "betänk hur många koppar kaffe som druckits i denna lokal", så nu får vi hoppas att de hör av sig, berättar Gösta Malm som med sina 82 år är något av en ålderman i Överhärde.
Själv framhåller Gösta andra åldermän: Rune Andersson som ledde nykterhetsrörelsens teaterverksamhet i lokalen, och numera bortgångne Nils Lundgren, en NTO-are som lärde ungdomen i Överhärde att spela schack.
IOGT-NOT:s lokal uppfördes 1909, men byggdes ut på 20-talet.

1 000 böcker
Här finns bland annat ett bibliotek med 1 000 böcker, varav en del är sedesskildringar om spritens fördärv. Bygårdsföreningens representanter är inte främmande för att fortsätta biblioteksverksamheten om någon på Kulturförvaltningen nappar.
- Det vore väl lämpligt nu när bokbussen försvunnit, säger Gösta.
Åren till trots, är lokalerna är i förvånansvärt gott skick.

Revylokal
På scenen hänger fortfarande belysningen kvar från revysällskapet Stackbo Stations senaste föreställning.
- Utvändigt behöver det målas om, förhoppningsvis till nästa sommar, säger Lennart.
Om den nybildade Bygårdsföreningens planer går i lås, hoppas man kunna handikappanpassa lokalerna om Boverket skjuter till medel.
De båda herrarna har bara gott att säga om IOGT-NTO. På sätt och vis är det sorgligt att nykterhetsrörelsen lämnar lokalerna, tycker de. Men medlemsunderlaget sviktar, och de kvarvarande medlemmarna har blivit äldre.

Festlokal
Bygårdsföreningen i Överhärde vill förvalta lokalerna på bästa sätt. Bröllopsfester, 50-årskalas, och jaktklubbssammanträden vill man gärna se.
- Alla med anknytning hit är välkomna, inte bara de som bor i Överhärde. Oavsett om man cyklar på trehjuling eller reser med färdtjänst, säger Lennart som passar på att hälsa alla markägare som vill bli medlemmar att ringa till 026/ 321 26.

MARTIN HOFVENSTAM
026 - 15 96 31
martin.hofvenstam@gd.se