Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela Hofors håller andan

Det senaste varslet med 40 personer på TIM Hofors är bara ett i raden av varsel bland företagen inom den tunga industrin. Totalt har 160 personer varslats om uppsägning sedan i oktober.
Ändå har vi inte sett slutet, det kommer mer, tror Nisse Jansson som jobbat i 28 år på Ovako.
– Vi räknar med ett storvarsel på Ovako vid halvårsskiftet, säger han.

Med 8,5 miljoner kronor mindre i skatteintäkter tvingas Hofors kommun till stora besparingar. Även om kommunen höjde skatten och den vägen får in runt 13 miljoner kronor mer så räcker det inte. Pengarna är i stort redan intecknade, menar förvaltningschefen Ulf Back.

Men i nuläget är det inte aktuellt att varsla personal utan han räknar med att den naturliga avgången räcker.

– Det blir uppåt tio personer varje år och jag bedömer att det räcker, säger han.

Kommunen har redan beslutat stoppa Entré Ungdom och spara 1,5 miljoner kronor. Men om det räcker är oklart. En ny budgetöversyn väntar.

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt tror att även andra projekt måste skjutas på framtiden.

Hon tror inte på något idiotstopp vad gäller att hålla igen i verksamheten utan åtgärderna ska ses långsiktigt. Hon befarar ökade kostnader för socialbidragen, kostnader som inte har budgeteras i förväg, men beaktats vid budgetarbetet.

Christer Ekendahl, vd för Hoforshus, är orolig för fler tomma lägenheter efter de senaste varslen. Redan nu har bolaget knappt 100 tomma lägenheter. Då är de 76 som ska rivas borträknade.

Risken finns att främst yngre söker sig till orter där de kan få jobb.

Men den stora krisen i dag rör främst stålföretaget Ovako och de mindre företag som jobbar mot Ovako. Varslet på TIM Hofors med 40 personer innebär att företaget går i malpåse för att övervintra lågkonjunkturen. Bo Lindberg som jobbat på TIM Hofors sedan företaget bildades säger att varslet var väntat, men att det i stort skulle drabba alla var en överraskning. Själv har han aldrig tidigare varit arbetslös sedan han började jobba 1973.

– Det känns inget vidare, säger han.

Nisse Jansson, som jobbat i 34 år på Ovako, är trots sina många anställningsår orolig för jobbet. Han tror på nya storvarsel, men företaget får inte varsla fler förrän vid halvårsskiftet.

Han säger att det är många på industrin som tror att så snart bolaget får varsla kommer ett stort varsel. Kanske läggs företaget i malpåse som TIM Hofors.

– Nu är det kris, säger han med allvar i rösten.

Gert Karlsson, som är pensionär, säljer bingolotter. Han ser inte någon minskad försäljning. Kanske står hoppet till en storvinst. Men han säger att många som stannar och pratar är oroliga.

– Man är rädda att förlora jobbet, säger han.

Bernt Roth är pensionär sedan tio år och säger spontant att han inte bryr sig för egen del. Han tycker att läget är allvarligt, främst för de yngre. Men han är inte orolig för någon större flyttvåg från Hofors.

– Jag tror att många är så inrotade att de blir kvar. Och var ska de hitta jobb när det är lika illa överallt? säger han.