Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hela regionen drabbas

– Det var inte direkt oväntat, säger kommunalrådet Peter Kärnström, S, om varslet.
Han anser att det behövs statlig hjälp för att klara arbetslösheten.

Beskedet om att ytterligare 120 personer i Sandviken varslas om uppsägning kom under kommunstyrelsens sammanträde, och någon förhandsinformation hade politikerna inte fått.

– Det känns tungt. Jag känner med dem som drabbas.

Hela länet är hårt drabbat av varsel och enligt Peter Kärnström måste det till statligt stöd för att säkra kompetensen för framtiden. Annars kan problemen bli än större den dag konjunkturen vänder.

Ett led i det är den yrkeshögskola med 80 platser som kommunen kommer att ansöka om, efter gårdagens beslut i kommunstyrelsen.

– Vi måste ha en plan. Man kan inte bara lägga sig ner och dö.

För Leif Jansson, chef för tillväxtförvaltningen, kom varslet inte heller som någon överraskning. Indikationer på att det skulle kunna bli så kom informellt redan förra veckan.

En av de åtgärder som redan vidtagits är öppnandet av LOK-center i Folkets Hus, där uppsagda personer kan träffa bland annat arbetsförmedlingar, fackförbund och vuxenutbildningen. De som berörs av det nya varslet kommer också att kunna få hjälp där.

– Men det kommer att finnas ytterligare behov av resurser nu, säger Leif Jansson.

Även han pratar i termer av att säkra kompetensen för framtiden och framför allt att kunna behålla människorna i kommunen.

– Det sämsta vore om folk flyttar. Där kommer Högskolan i Gävle att få en viktig roll.

Peter Kärnström pekar också på att det är många mindre företag som drabbas när de stora företagen får minskad orderingång.

– De varslar också, men det syns inte lika mycket. Det här drabbar hela regionen.

Varken han eller Leif Jansson tror att det här var det sista varslet i länet, inte minst därför att företagen får för lite beställningar. Alla avvaktar.

– Det verkar inte som om botten är nådd ännu, säger Peter Kärnström.