Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helgen i Gävle ger allt från viking-metal till latino-house

Maneten, Mystic Order och Motormännen. Elektroniska akter på M med lokalkoppling som släppt eller släpper nytt inom den närmsta tiden. Här kommer lite funderingar kring detta samt helgens scen-, konsert- och klubbtips från GD. Fler hittar du i GD:s ständigt uppdaterade nöjeskalender.

Ja, det är mycket elektroniskt som kommer från Gävle och Sandviken just nu. Nyligen hade Sandviken/Gävle-duon Mystic Order releasefest för sin digitala ep "Cryptogram", som släpps på Gävlebaserade Deep Sound och finns att höra på Soundcloud. Duon består av William Reidler och Philip Sterner. De gör mörk techno som ändå känns peppig. Intressant att döpa en låt till "Service Minded".

Maneten, där David Holm från Gävle-kollektivet Panelen är upphovsman, släppte sin ep "Twimo" på Lamour Records i måndags. Korallrevshouse är ett förslag som ges på möjlig genrebeteckning.

Du hittar "Twimo" i sin helhet på Spotify eller i en samplerversion på Lamours Soundcloud.

På samma Gävlebolag kommer en högintressant skiva måndag 7 september. Det är Motormännen som följer upp fjolårets debut med "Informellt". De är två män från Stockholm, inte fyra som omslagets Kraftwerk-pastisch kan få en att tro. Jag såg dem på Klubb Kalabalik på Tyrolen förra helgen i Alvesta. Detta är en festival som huvudsakligen är inriktad mot synthare, men Motormännen gick hem av dansandet att bedöma. En vän som vanligtvis avskyr techno och house sa att han fallit för Motormännen just för samplingarna på svenska av politiker med mera. Du som gillar snyggt avvägd techno eller bara nyhetsjunkie eller samhällsintresserad lär gilla Motormännen, som kan vara på väg mot ett genombrott. Hur kan man inte älska samplingar som "Man ska kunna leva på sin lön när skatten är betald"?

Smyglyssna här.

På Kalabalik på Tyrolen i de småländska skogarna fanns en annan möjlig lokalkoppling. Mitt i natten uppenbarade han sig, Gustav Jansson, ena halvan av Gävlesprungna Sturm Café. Men inte för att spela, utan som kontrollant av festivalband vid entrén (såg det ut som). Tidigare i år kom deras första album på ett decennium: "Europa!". I helgen ses de på Electronic Summer i Göteborg och framöver kan vi se dem på Bodyfest i Stockholm 24 oktober. Exklusivt bör nämnas, då spelningarna i Sverige är sparsmakade.

Lyssna på "Europa" om du inte redan gjort det på Spotify.

För övrigt kommer en dokumentär om den elektroniska scenen i Gävle med fokus på Viktor Zeidner bakom Lamour. 13 september har filmen premiär på Exit Filmfestival. Henrik Holmberg från Gävle står bakom.

Se trailer här.

Viktor Zeidner förekom även i Elektroniskt i P2 förra veckan. Där berättade han och Anjel Tawaifi, tidigare Gävlebo om förutsättningarna för att syssla med elektronisk musik i en mindre stad.

Lyssna här.

Som om inte detta vore nog är Viktor Zeidners osignade bror Martin Zeidner aktuell med progressive house-dängan "Wonderworld" som låter djupt inspirerad av 80-talet och är högst episk.

Lyssna på Martin Zeidners Soundcloud.

Sjukt mycket som händer på den lokala scenen alltså. Om vi lämnar musikens värld är det ett program som är ett måste framöver. Paradise Hotel där Jennifer Alabi från Skutskär deltar. På måndag 31 augusti klockan 22 är det dags. Och även om det gick sådär för henne i Studio Paradise premiär i veckan, så får vi hoppas på bättre framgång i programmet.

Se Studio Paradise, avsnitt 0, här.

Okej, nu måste jag tipsa om lite högst olokalt också, som jag diggar just nu.

Viktigaste släppet i veckan: Nypressen på Manhattan Project - That's Impossible/Guinnessmen som skulle ha släppts i februari men äntligen är här. Beställ innan det är försent.

Favoritpodcast: Nere på noll som handlar om vad som hänt i hardcorescenen på sistone.

Bästa albumet just nu: Qual-Sable. Mörk darkwave som också passar på dansgolvet eller i vilket disco/house-set som helst.

Veckans prischock på Discogs: Marc Stevens - Michelle (My Sexy Girl) - 4 000 kronor ligger prislappen på.

LÄS MER:

GD:s kontinuerligt uppdaterade nöjeskalender.