Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helges hjälper Molly till Europa

Det var på Helges i Andersberg resan började för en tolvårig Molly Sandén. Om några veckor kan hon vinna Melodifestivalen.
I går var hon i Gävle för att fila på schlagerformen tillsammans med ”världens bästa Johan” Jämtberg.

Hon är bara 17 år. Ändå känns hon mer mogen och trygg i sig själv än många vuxna. Det är ingen egotrippad primadonna vi möter utan en ödmjuk tjej med stor självdistans. Och det är väl egentligen det som utmärker en storhet.

– Hej, vad kul att ni kunde komma. Jag ska bara springa på toa, säger hon när hon tar emot på fritidsgården, dit hon fortfarande åker för att sjunga och jobba med låtar tillsammans med sångcoachen och eldsjälen Johan.

I går slipade de på sången inför framträdandet i Globen och jobbade med låtar till hennes kommande skiva, som släpps i maj.

– Det var här allt började. Det var här låten till Junior Eurovision växte fram. Det var här jag kom fram till vem jag var och vad jag ville göra. Vi hade kul ihop här och det var väldigt mycket sångglädje. Det var Johan som fick mig att börja med talangtävlingar, säger hon.

Och det gick bra i talangtävlingarna. För bara tre år sedan vann hon den svenska uttagningen till Junior Eurovision Song Contest, som hon sedan kom trea med i Bukarest. Sedan dess har hon varit med i flera av de stora sammanhangen i Sveriges artistliv; Allsång på Skansen, Så ska det låta och Diggilooturnén – två gånger. Nu tävlar hon i Melodifestivalen och hör till dem som är klara för Globen om knappa två veckor.

– Jag har alltid vetat att jag vill sjunga. När jag var tolv så fick jag höra om Helges: ”Varför åker du inte till Gävle? Där finns världens coolaste ungdomsgård”. Och här fanns ju världens bästa Johan också, säger Molly och ler mot Johan.

Johan minns Molly som tolvåring.

– Molly har alltid varit extremt naturlig. Det var aldrig något konstlat. Hon var inte här för att hon ville bli känd eller en stjärna. Hon kom för att hon ville sjunga. Det var hennes output och det är det som är grejen med Molly, säger Johan.

Molly skrattar lite.

– ”Output”? Vad är det? Du är ju rolig.

De känner varandra väl, det märks. Johan var dock inte med vid deltävlingen i Leksand. Och han kommer inte att kunna vara med i Globen heller. Då är han i Thailand med sin mamma, berättar han.

– Jag skulle verkligen vilja vara där och det var nästan så att jag valde bort resan, men jag vill resa med mamma också. Men jag kommer förstås ändå att ha koll på hur det går.

Det har varit mycket fokus på Mollys ringa ålder.

– Många har påpekat det. Själv tänker jag inte mycket på det. Jag har alltid varit lite lillgammal. Jag tycker inte att åldern har något med musiken att göra. Det finns så många olika stilar, jag sjunger det jag gillar.

Molly har en förkärlek för ballader som kräver sin röststyrka. Det visade hon i deltävlingen i Leksand med sin ”Så vill stjärnorna”.

– Jag blev faktiskt väldigt chockad att jag gick vidare. Jag lever som i dvala nu, det är helt sjukt. Jag har levt och andats Melodifestivalen i flera veckor nu och jag bara älskar det.

Johan ler mot Molly.

– Jag kommer ihåg i början. Då hade du inte jättestort självförtroende för rösten, fast den fanns där. Jag minns när du skulle sjunga en Celine Dion-låt och ta en jävligt svår ton och den bara kom. Det där ögonblicket då du kom på att du kunde, det var häftigt.

Snart sjunger hon i Globen.

– Jag längtar jättemycket. Samtidigt är det väldigt nervöst. Det är hur häftigt som helst. För mig är det en dubbel vinst; först att jag kom med, sen att jag kom så långt.

Om några månader kanske hon sjunger för hela Europa.

– Går det så går det. Jag funkar bäst om jag inte sätter press på mig själv och har en massa förväntningar. Jag gör mitt bästa och är nöjd och stolt över det. Mer än så kan jag inte göra.