Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helikopterrånet blev en roman

När Samuel Brissmans vän och kollega dömdes för helikopterrånet i Stockholm 2009 hopade sig frågorna. Hur hamnade vännen bakom helikopterns spakar?
Jakten på svar resulterade i romanen ”Helikopterrånet – inifrån”.

– I början kände jag avsmak inför alltihop, alla frågade om rånet och om min vän. Det kändes som att det fanns ett glapp, mellan min bild av honom och bilden av rånaren. Det glappet intresserade mig.

I ett år gjorde han research och skrev, läste tusentals sidor förundersökning. Resultatet blev en fiktiv berättelse om piloten Albin Erlander och kriminalkommissarien Björn Öhlund. Men detaljerna har hämtats från verkligheten.

– Händelserna är de verkliga som beskrivs i förundersökningsprotokollen. Jag vill lägga till pilotens perspektiv i debatten om rånet, inte debattera utredningen. Jag tror att polis och jurister vet vad de gör.

Han menar att boken söker svar på en psykologisk fråga.

– I förundersökningsprotokollet står vad som hände och när, men inte varför. Hur kom det sig att piloten gick från fredagsmys till helikopterrån? Gjorde han verkligen det? Kan det hända dig och mig?

Viljan att skriva boken väckte blandade reaktioner hos Samuel Brissmans nära och kära. De ville inte att han skulle skriva, oroade sig för att rånarna skulle leta upp honom. Men han skrev ändå.

– Någonstans har det skett ett svek. Antingen från rättsväsendets sida, eller från en vän. Skrivandet har hjälpt mig att vända en negativ upplevelse till något positivt.

Boken lanseras i dagarna, och uppföljaren är redan på gång. Där får fiktionen ännu större plats, när kriminalkommissarien fortsätter undersöka helikopterrånet.

– Det var så många inblandade, från flera länder. Kanske ligger något större bakom det här än vi tror. Det är lättare att skriva om det, jag har betydligt mer frihet.