Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellena från Sandviken klär kändisar

Hon fick uppmärksamhet internationellt när kändisarna ville ha hennes figurnära galaklänningar på röda mattan. Nu gör hon hållbar design med en konstnärlig kvalitet för tjejer i alla åldrar.

Hellena Cederlund från Sandviken stortrivs med livet i Amsterdam.

Hon har alltid haft en drivkraft att skapa kläder. Det bästa hon visste när hon var liten var att åka med pappa in till Gävle och köpa tyger i stället för lördagsgodis. När klasskompisarna helst gick i skoterkängor kunde Hellena dyka upp i en hemsydd långkjol med mönstrad trekantstopp. Eller en kort kjol i galon. Trots att syo-konsulenten försökte avstyra det hela blev hon designer direkt efter skolan och gjorde karriär med Stockholm som bas.

I dag bor Hellena Cederlund i Amsterdam och har fått internationell uppmärksamhet för sina galaklänningar för gravida. Många kändisar har blivit kunder, den excentriska Helena Bonham Carter är bara en i raden. Men nu tänker hon bredda sin kundkrets. Kasta loss och prova något nytt.

Hon har bestämt sig för att klä tjejer i alla åldrar med hållbar design och en konstnärlig kvalitet. Hon har precis tagit fram en kollektion av sin nya produkt, designade sidensjalar fyllda med berättelser. Responsen blev stor direkt.

– Jag ville göra något nytt och kom att tänka på mormors sidensjalar. Bra kvalitet som man kan använda i generationer. Människor har blivit mer medvetna också och längtar efter bestående värden. Även humorn är viktig. Det finns mycket humor i mina sjalar om man letar lite bland lagren.

Vi sitter på Konditori Marangoni i hjärtat av Sandviken och dricker kaffe. Staden där hon växte upp och som hon återvänder till ungefär fyra gånger om året. Här har både hon och Per sina föräldrar, släktingar och barndomsvänner. Två saker var Hellena säker på när hon var ung. Att hon skulle bli designer och att hon aldrig skulle gifta sig med någon från samma ort som höll på med sport. När hon mötte Per ”Cedda” Cederlund på en fest i Stockholm var han en bandykille från Sandviken, och det är hon glad för i dag.

– Det är en lyx nu när vi bor utomlands att kunna referera till samma skolor, lärare och affärer som fanns när vi växte upp. Vi har samma bas och det gör livet skönt och lätt.

Hon ser nästan oförskämt harmonisk och levande ut där vi sitter på det lokala konditoriet. Som en fläkt av vida världen på besök i sin kära hemstad. Att det blev just Amsterdam var mer eller mindre en slump. Nu är hon en ivrig ambassadör för staden där människor pratar med varandra. Många i Hellenas kvarter har helt valt bort TV:n och prioriterar att umgås.

– Det finns inga fasader och man pratar om allt, både lycka och sorg. Där kan en tant gå fram till ett barn i mataffären och fråga vilken tomat som ser godast ut och diskutera det. När vi är i Sverige förstår inte våra barn varför ingen pratar med dem. Människor är mer uppdelade och osäkra här, vi svenskar vill gärna höra till en grupp.

Man kan säga att det började när hon luffade i sin ungdom och skulle byta tåg i Amsterdam. Hon fastnade för atmosfären och fortsatte åka tillbaka. Vid 16 flyttade hon till Stockholm och gick ett beklädnadstekniskt program. Så småningom lärde hon sig laga mat också och direkt efter gymnasiet startade hon eget. Hon jobbade hårt och mycket, gick på Café Opera och Ritz där hon skaffade nya kontakter och blev personlig designer åt människor som ville ha hjälp med garderoben. I slutet av 80-talet började hon formge exklusiva barnkläder med roliga detaljer i fuskpäls och skinn.

– Alla barnkläder var präktiga då och det kom en motreaktion på det. Praktiskt behöver ju inte sakna design.

Hellena sålde på NK och i Europa, gjorde karriär och livet flöt på. Men efter 20 år i huvudstaden kom nya tankar om livet. När människor runt omkring började byta till senaste bilmodellen och skaffa sommarstuga kände hon att det inte var vad hon ville själv. Och Per kände samma sak, en lust efter en större utmaning. De sålde lägenheten i Stockholm, packade hennes mönster och köpte en studio i Amsterdam med butik och bostadsdel.

– Vi gav upp våra karriärer i Sverige och började om i ett nytt land. Vi hade inga kontakter utan började helt från noll. Vi bestämde att vi skulle ge det ett år. Det värsta som kunde hända var ju att det blev fel och då skulle vi ändå få en historia att berätta. Men det blev ett äventyr och nu har vi varit kvar i 15 år.

I Amsterdam började hon med nya produkter, design för gravida kvinnor. Mammakläder hade mest varit vida och gulliga, men Hellena gjorde figurnära festblåsor med stil och klass. Hon fick gravida filmstjärnor och andra blivande mammor att känna sig vackra, öppnade butiker i Amsterdam och London och gjorde succé.

Hon och Per drev företaget ihop, de fick Malva och Astor och stortrivs fortfarande i Jordaan, ett äldre område i Amsterdam med lägre hus, kanaler och gröna parker. Ett stenkast från Anne Franks hus. Där umgås man mycket på gatan och den viktigaste möbeln i varje hem är ett stort matbord i centrum. Alla hem ser olika ut och de flesta har mycket saker, men inte Ikea eller shabby chic. Däremot mycket böcker och konst, egentillverkad eller köpt. Hellenas lägenhet är sned och vind, har högt till tak och är inredd med ett hopplock av böcker, konst och souvenirer. Som järnsängen från Frankrike som de skruvade isär och släpade hem på en resa. Hon har många skulpturer från Högbo, av favoriten Margaretha Persson.

– Jag älskar hennes skulpturer. De har en släng av humor som jag tycker mycket om. Det finns i mina sjalar också, lekfullhet och humor. När Astor såg sin leksak på robotsjalen hade han svårt att få ihop det. Men blev jätteglad och stolt.

Reaktionerna på Hellenas sjalar har varit kreativa och många har hört av sig med bilder och historier. En kvinna som bröt armen använde sin som en lyxig mitella på fest och en annan hängde upp sin på väggen som ett konstverk. Hellena har egna erfarenheter av sjalars mångsidighet. En gång när hon ville bada och inte hade badkläder med knöt hon ihop två av mormors sidensjalar till en baddräkt.

– Det funkade riktigt bra och blev till och med ganska snyggt.

Ibland undrar människor hur hon kan välja bort Sverige, men Hellena ser det inte så.

– Jag har ju valt till ett land och inte tagit bort någonting. Jag har fått tre hemstäder i stället för en, alla med sina värden, säger hon och ser rik ut.