Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellre ensam än stödparti åt s

SANDVIKENDet finns bara en miljöpartist i Sandvikens kommunfullmäktige.Men Per-Johan Emtell känner sig ändå inte ensam. Det tack vare ett samarbete med de borgerliga partierna.

Annons
Förra valet fick miljöpartiet 3,4 procent av rösterna i kommunvalet. I höstens val blev det något mer, 3,5. Trots det tappade partiet ett mandat i kommunfullmäktige på grund av en ny valkretsindelning.
- Det var otur men rent praktiskt har vi ändå fått en god representation tack vare samarbetet med de borgerliga, konstaterar Per-Johan Emtell.

Osäker på samarbete
Det har varit många turer under hösten om valtekniskt samarbete, arvodesfördelning och oppositionsråd. Många väntade sig kanske att socialdemokraterna - som efter valet kom ett mandat från egen majoritet - skulle vända sig till miljöpartiet, men så blev det inte. Någon kontakt togs aldrig men Per-Johan Emtell är heller inte säker att han verkligen skulle ha ingått i ett samarbete med socialdemokraterna.
- Jag skulle aldrig ha varit intresserad av att komplettera socialdemokraternas 25 mandat med vårt. Då hade vi verkligen blivit ett stödparti.
När socialdemokraterna i stället vände sig till vänsterpartiet återstod för miljöpartiet att bilda en valallians med de övriga partierna. Både kristdemokraterna och folkpartiet uttryckte från första början ett intresse för samarbete och så blev det. Ett valtekniskt samarbete mellan miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna gav fler platser i nämnder och styrelser, bland annat ett femte oppositionsmandat i kommunstyrelsen. Den platsen fick Per-Johan Emtell. Övriga oppositionspartier, inklusive vänsterpartiet, får dessutom oppositionsråd. Inte miljöpartiet. Frågan är inte helt avgjord ännu, men allt lutar åt att socialdemokraternas och vänsterpartiets förslag går igenom, ett förslag som ger oppositionen lägre arvode än man önskat.

Röd makt
Per-Johan Emtell tycker att makten är allt för koncentrerad till den röda planhalvan.
- Men ett mycket starkt socialdemokratiskt parti som kan agera arrogant gentemot mindre partier bidrar till att oppositionsgruppen svetsas samman. Det finns en vits med att få en starkare oppositionsgrupp.

KARIN BERGKVIST