Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helt olika versioner i våldtäktsmål

SANDVIKEN
I går stod en 44-årig man inför rätta vid Sandvikens tingsrätt, misstänkt för våldtäktsförsök alternativt försök till sexuellt tvång.

Annons
Mannen ska under Ockelbo marknad i juli 2001 ha förgripit sig på en kvinna. Med våld och hot ska han ha dragit ner henne på marken och där ha hållit fast henne.
44-åringen förnekar dock brott och hävdar att kvinnan var med på att ha sex.
Det var två helt skilda berättelser som lades fram för tingsrätten i går. Mannen och kvinnan träffades på hemväg från marknaden natten mot söndagen i juli. De kände inte varandra mer än till utseendet.

Följde efter
Kvinnan berättade hur mannen inte vill lämna henne i fred, hur han följde efter henne och till slut med våld försökte tvinga till sig sex.
Mannen å sin sida hävdade att initiativet var kvinnans och berättade hur hon lät honom hjälpa henne av med kläderna.
- Hon var helt klart glad att vara i mitt sällskap. Vi hade ett bra förhållande och var väldigt lättsinniga båda två. Vi var väldigt berusade, men jag har svårt att tro att hon kan känna att hon inte var där av fri vilja, sa 44-åringen i rättens förhör.

Skamligt?
Varför kvinnan skulle anklaga honom för våldtäktsförsök förklarade han med att kvinnan troligtvis skämdes när de upptäcktes av vittnen och en ordningsvakt.
- Som vi betedde oss måste man ju skämmas. Det var fruktansvärt genant att påträffas på det där sättet, sa den åtalade.
Kvinnans målsägandebiträde, Bengt Olov Horn, gav inte mycket för mannens förklaring.
- Att man skäms är just anledningen till att många kvinnor inte anmäler såna här brott. Det här är inget som en kvinna normalt utsätter sig för om det inte är sant, sa Bengt Olov Horn.
Kvinnans version fick stöd av vittnesmålen från de tre 16-åriga pojkar som upptäckte händelsen och som då sprang efter en ordningsvakt.

Vittnesmål

En av dem berättade hur han tydligt kom ihåg att kvinnan upprepade gånger ropat: "Sluta. Jag vill inte." Och att han sett mannen hålla fast kvinnan.
- Hon var väldigt ledsen och grät, sa det 16-åriga vittnet.
Kammaråklagare Ulf Back konstaterade i sin slutplädering att rätten fått två helt olika versioner av vad som hänt.
Han menade dock att kvinnans mycket detaljrika vittnesmål och övrig bevisning, bland annat den rättsmedicinska undersökningen som visar att kvinnan varit utsatt för våld, räcker för en fällande dom.
Han yrkade på fängelsestraff på minst ett år för 44-åringen. Dom meddelas om två veckor.