Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlagat - när pensionären själv får välja

Det började med ett rop på hjälp från en sjuk man som inte ville äta hemtjänstmat. Den matlådan har vuxit till cirka 70 som varje dag lagas och körs ut, från Smess Catering i Storvik till pensionärer runt om i Gästrikland.

När vi kommer klockan tio har Marianne Olsson lagat mat sedan sju på morgonen och hon tänker hålla på hela dagen. Sonen Christer Wallgren smakar av det sista på potatismoset och fyller sedan dagens matlådor med potatismos och stekt strömming.

Dagens andra alternativ, farmarbiff är redan packat.

När matlådorna är klara fylls mindre burkar med sallad, tomater och gurka.

Maten är lagad i det nya moderna köket som är inbyggt på logen på den gamla kulturmärkta gården.

Tre baracker har byggts om på plats och sedan i påskas har köket gått att använda fullt ut.

– Vi fick inte bygglov ute för barackerna på grund av det kulturhistoriska värdet, förklarar Christer Wallgren. Men då rann humöret på mig, så jag släpade in barackerna på logen.

Uppkörsbron och logdörrarna finns kvar och när de stängs döljs dörren in till nya köket. En lösning som alla gillar, även kommunen.

Det nya köket har tagit lång tid att få färdigt. Under tiden har Marianne Olsson lagat all mat inne i sitt eget kök på en vanlig spis. Varje torsdag betydde det 200 pannkakor i stekpanna.

– På det nya stekbordet kan jag göra åtta åt gången, säger hon.

Marianne Olsson är gammal i gemet. Redan 1963 började hon laga mat i föräldrarnas servering, Grillen, som låg vid gamla Texacomacken i Storvik. Sedan fortsatte det med hotell i Sunne, Kungsfors herrgård, Kungsberget, Sjöbacken och Anoden hemma i Storvik.

Förutom matlådorna ordnar mor och son förtäringen vid minnesstunderna i Ovansjö församling två gånger i veckan.

Däremellan är det födelsedagar, bröllop och andra kalas där Smess sköter allt från dukning till mat och dryck.

– Ja, det är mer än heltid, säger Marianne Olsson som är pensionär sedan sju år. Men så har jag haft det jämt. I dag är jag rörlig, pigg och har inte ont någonstans. Och jag tycker fortfarande att det är så roligt.

Matsedeln löper på fyra veckor och det finns två alternativa varmrätter plus dagens sallad varje dag.

Kunderna som får matlådor är nästan bara pensionärer. En del beställer månadsvis medan andra ringer samma dag.

Vid 10.30-tiden kör Christer Wallgren ut dagens beställningar. Han börjar i Storvik och fortsätter sedan till Hammarby, Åshammar, Sandviken, Högbo och Gävle.

Resan tar cirka två timmar och han är efterlängtad.

– En del sitter beredda vid bordet med mackan färdigbredd och mjölkglaset upphällt, berättar han.

Dagens första kund är Clarie Jansson i Storvik. Hon har redan dörren på glänt och tar emot lådan med strömming och potatismos.

– Det är lite tidigt att äta än, säger hon, men jag värmer i mikron lite senare.

Clarie Jansson tar mat varje dag. Hon prickar av på månadslistan vad hon vill ha.

– Tidigare tog jag från Lillvik, men det är mycket bättre nu. Det enda de är dåliga på är att ta betalt.

Christer Wallgren håller med. Det nya köket har tagit så mycket tid att faktureringen halkat efter. Men nu ska det bli fart på den också.