Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemligheten: Arbete och ett sunt leverne

Bor: På äldreboendet Kremlan

Familj: En dotter med familj, två barnbarn och två barnbarnsbarn

Hobby: Handarbete av olika slag

Aktuell: Fyller 102 år i dag-

Svea Lindberg, som i dag fyller 102 år, är en pigg dam. Hemligheten bakom den höga åldern tror hon är arbete och ett sunt leverne.

– Och jag har aldrig rökt, har aldrig haft råd med cigaretter, säger hon.

Visst har hörseln blivit lite svagare, men minnet sviker inte och hon har en pigg och alert blick som möter oss på Kremlan. Ett minne hon gärna berättar direkt är telegrammet från kung Carl Gustaf och drottning Silvia som hon fick på sin 100-årsdag.

Svea Lindberg är född i Eltebo, Torsåker som nummer sju i en syskonskara på nio barn. Pappan hade ett litet jordbruk och jobbade på fabriken i Gästrike Hammarby.

– Mamma däremot var hemma och skötte alla oss syskon, säger hon.

Hon gick skolan, småskolan de två första klasserna och storskolan, de fyra sista klasserna i Gästrike Hammarby. Sedan började hon jobba och hon har hela sitt aktiva yrkesliv jobbat inom äldreomsorgen som hemsamarit. Främst var det två familjer hon skötte, men det blev även en del extra hos andra familjer.

Hon blev kvar i Gästrike Hammarby fram till flytten till Kremlan för tre år sedan och visst saknar hon det lilla samhället där alla känner alla.

– Men här är det så bra, alla sköter om mig så mästerligt, säger hon.

Fritidsintressen har hon inte saknat utan det har varit handarbete av skilda slag. Hemma stod vävstolen där trasmattorna vävdes och sedan stickade hon tröjor, sockar och vantar. Inte bara till sig själv utan även till barn och barnbarn.

– Sedan älskade jag att plocka bär och jag plockade också mycket för att sälja och det var en hobby att få gå i skogen, säger hon.

Någon bil hade inte familjen. Pengarna gick i stället till resor runt om i världen och med inlevelse kan Svea Lindberg berätta om sina resor till Medelhavets länder och USA. Drivkraften var att få se nya platser och kulturer och inte minst att få sola och bada i havet.

– Simma lärde jag mig i Eltebosjön, säger hon.

Svea Lindberg har sett det moderna samhället växa fram och minns speciellt när radion och tv:n kom. Det var stora ögonblick och visst blev det mycket lyssnande och tv-tittande den första tiden.

Två världskrig har hon upplevt och rädd har hon varit. Kanske främst under första världskriget då hon var barn, men även under andra världskriget då maken låg inne i militärtjänst var det en orolig tid.

I dag blir det lite festligheter. Kaffe och tårta, även om en del av de närmste redan firat henne.

– De skulle bort så vi tog och firade lite i förväg, säger hon.