Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemligt när Telenor bygger ut

Nyligen meddelade Telia att man satsar mer än en miljard kronor på att bygga ut sitt mobilnät. Nu lovar även Telenor och Tele2 att satsa stort på utbyggnad. Exakt hur mycket förblir en hemlighet.

I Gävleborgs län tänker Tele2 och Telenor, som driver ett gemensamt infrastrukturbolag med master och basstationer, bygga ut antalet basstationer med 80 procent i en "miljardsatsning".

Men hur många basstationer det ska bli (och var de ska ligga tillsammans med sina master) vill man inte svara på.

– Det är ingen operatör som går ut med information om sina basstationer i dagsläget. Tyvärr har jag inget bra svar på det. Och exakta siffror går vi inte ut med, säger Alexandra Carlsson, pressansvarig på Telenor.

Utbyggnaden syftar dels till att bygga ut yttäckningen, alltså skapa täckning på orter som i dag inte har någon, dels att förtäta näten i syfte att ge bättre samtalskvalitet och högre datahastigheter.

Ju fler master och basstationer inom ett område, desto fler abonnenter kan betjänas inom räckvidden. Dålig täckning begränsar ofta just antalet abonnenter.

Men vad de där 80 procenten innebär vill alltså inte Telenor svara på. Och något nationellt register över befintliga basstationer finns det inte heller.

Det går inte att följa utbyggnaden i exakta tal, eller att se var i geografin de nya basstationerna placeras.

– Nej, det gör det ju inte. Jag är själv lite nyfiken på vad några procent i deras redogörelse innebär för Norrland till exempel. Det kan ju vara bara sex basstationer eller något sådant, säger Peter Ekstedt, presschef på tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen.