Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemligt sällskap hade öppet hus

De har ett rykte om sig att vara ett hemlighetsfullt sällskap, men i går var det fritt fram för allmänheten att besöka Frimurarsamhällets lokaler i Gävle.

– Hemlighetsmakeriet hör gångna tider till, alla loger har visningar. Det enda som inte är öppet är ritualerna som har anor från 1700-talet, säger Leif Fernqvist som har varit frimurare sedan 1971.

Nej, ritualerna pratar man inte högt om, dessa är förbehållna medlemmar av denna mytomspunna herrklubb. Men han guidar entusiastiskt igenom den nygotiska byggnaden som uppfördes av dåtidens frimurare för över 140 år sedan.

På de pampiga väggarna hänger hundratals sköldar som representerar frimurare som stigit i graderna.

– Vi har ett gradsystem från 1 till 10 som man ska passera, vid varje grad lär man sig nya saker. När man når åttonde graden får göra sin egen sköld, säger Leif Fernqvist som själv uppnått sällskapets högsta grad, den tionde.

Vad man lärt sig när man nått de graderna är givetvis höljt i dunkel, men enligt Anders Lené som har titeln ordförandemästare handlar frimureriet om att genom samtal utvecklas som person.

– Vi träffas för att bygga den personliga utvecklingen. Det har varit ett stort stöd och utvecklande för mig, säger han.