Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlingbystugan

har blivit ett begrepp för friluftslivet i Gävle med sina iordningställda skogsstigar och rekreationsanläggning. Initiativtagare var rektorn K.G. Nordin, som ordnade så att Friluftsfrämjandet fick överta Hemlingby vattentorns gamla vaktmästarbostad 1953, invigd i januari 1954. Sven Rohlén, ordförande i Friluftsfrämjandet, drev idén att bygga ut anläggningen. Gefle IF:s sportstuga i Åbyggeby köptes, flyttades till Hemlingby och byggdes 1958 samman med den gamla stugan. Anläggningen invigdes 1959. Intendentbostad byggdes 1962, en tillbyggnad var 1965 klar att tas i bruk för kurser och konferenser och 1969 invigdes utomhusbassängen. Satsningen var ett pionjärarbete som lockade till studiebesök och blev modell för liknande anläggningar i andra delar av Sverige.
Runt Hemlingbystugan har anlagts flera spår att springa och åka skidor på, vindskydd och grillplatser. Där anlades Sveriges första elbelysta motionsslinga 1959, nu med spårcentral för sju spår och leder, därav en handikappanpassad slinga. Här ordnas mulleskolor för barn, promenader för pensionärer och sjukskrivna samt Gävle joggar jorden runt. Hemlingby är i hela landet förknippat med jogging.
1954 anlades en teknikbacke och 1965 köptes en folklift, utförsåkning kom igång och har utvecklats med utbyggda backar och nya liftar. Skulpturen "Lekande barn med drake" av Pär Lindblad sattes upp vid Hemlingbystugan 1968. Ett litet kapell ritat av Peter Kautsksy invigdes 1997. Det är byggt av timmer från gamla lador och en ladugårdsport från Mackmyra och är inrett med gamla biografbänkar. Friluftsfrämjandet, Gävle lokalavdelning, historik över verksamheten 1933-1973 (stencil).