Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemma-hos blir kvar

GÄVLE
Hemma hos-verksamheten i Gävle blir kvar. Men barn över tio år får klara sig själva på nätterna i fortsättningen. Dessutom ska omsorgen integreras med Nattis.

Annons
- Om vi skulle tillgodose hela behovet skulle det kosta för mycket, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark.

Jobbar natt
Gävle kommun ordnar nattomsorg för barn till föräldrar som jobbar kvällar, nätter och helger.
Natt och Dag är en förskola i centrala Gävle som tar emot barn i förskoleåldern och den så kallade Hemma hos-verksamheten ger hjälp i hemmet för barn mellan sex och tolv år när deras föräldrar jobbar på obekväma tider.
I dag arbetar fyra personer i Hemma hos-gruppen och 15 barn får nattpassning hemma.
Verksamheten är inte lagstadgad och när barn- och ungdom i våras fick tuffa besparingskrav föreslog man att nattomsorgen skulle tas bort. Men nu har nämnden beslutat att verksamheten blir kvar, dock med flera förändringar.
De barn som i dag har omsorg tack vare Hemma hos ska få ha det även i fortsättningen men intaget stoppas. Dessutom ska kommunen i fortsättningen endast ha natt- och helgomsorg för barn mellan ett och tio år. Tidigare har barn upp till tolv år fått sådan omsorg.

Slås ihop
Verksamheterna Natt och Dag och Hemma hos ska dessutom slås ihop och eventuellt integreras med en annan förskola.
Det innebär att de barn som i dag får nattomsorg hemma kan komma att få vara på någon förskola i stället.
Jens Leidermark tycker att det är synd att barnen får tillbringa så mycket tid hemifrån men att det är bättre än alternativet, det vill säga ingen nattomsorg alls.
När de förändringar som nämnden har beslutat om nu genomförs ska det göras på billigast möjliga sätt. I dag kostar natt- och helgomsorgen fem miljoner kronor.
Moderaten Mattias Lundberg yrkade att Hemma hos-gruppen ska läggas ned och reserverade sig mot nämndens beslut.
KARIN BERGKVIST