Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmapremiär i dag – då ska Dahlén slå till

Både Norrköping och Andreas Dahlén kom till allsvenskan.
Det tog bara lite längre tid än beräknat.
I dag möts de när Gefle IF äntligen ska försöka vinna en hemmapremiär på Strömvallen.

Annons

Andreas Dahlén har bott i staden, spelat för laget och vet vad det betyder för Norrköpingsborna att finnas med på den allsvenska kartan igen.

Hösten 2003 valde Brynäsfostrade Dahlén lite överraskande IFK Norrköping före superettakollegan Gefle IF.

GIF gick upp året efter, men Norrköpings återtåg spårade ur. För Andreas Dahlén blev det ändå två lärorika år.

– Jag lärde mig mycket i Norrköping, framför allt försvarsspel. Jag kom dit som offensiv mittfältare och de skolade om mig till ytterback efter ett halvår. Så jag hade det ändå bra i Norrköping, även om jag hade velat spela mer.

Det var det som gjorde att han sökte sig till Umeå i en säsong, och sedan fick chansen i Gefle IF i ett senare skede. Och spelaren som försökte ta en plats i IFK Norrköping skiljer sig en hel del från den som nu spelar allsvenskt i GIF.

Så här sa till exempel Norrköpings assisterande tränare Sören Cratz när han såg Andreas Dahlén i GIF:s match mot finska Honka under Cypernlägret:

– Hur sjutton kunde IFK släppa honom?

Och Dahlén själv medger att han utvecklats.

– Jag är betydligt bättre bakåt i alla fall. Kanske har jag tappat något av min offensiv, även om jag gärna vill och försöker följa med framåt.

I fjol var det Jonathan Hellström som var förstavalet som vänsterback när säsongen startade, Andreas Dahlén debuterade i slutet av juni och gjorde till sist åtta matcher från start. Nu är situationen den omvända. GIF-tränaren Pelle Olsson hade tänkt sig att alternera Dahlén och Jonathan Hellström under försäsongen, men med Hellströms skadeproblem har det blivit Andreas Dahlén för hela slanten.

– ”Jonte” är inte redo för 90 minuter i allsvenskan ännu, så därför har den konkurrensen uteblivit. För Dahlén tog det ett tag att lära sig vårt spel, men nu är han en stor tillgång med sin fysik och fina tillslag, säger Olsson.

Det där tillslaget används vid hörnor och frisparkar, som när GIF nötte varianter efter träningen i går, men i premiären borta mot Halmstad var det inte mycket ordning på varken inlägg eller hörnor.

– Nej, det var ingen lyckad match, jag ställer betydligt högre krav på mig än så. Men det var en dålig gräsplan också, det är svårt att gå från konstgräs till vanligt gräs just när det gäller tillslag. Men det kan bara bli bättre, säger Andreas Dahlén.

Från hans tid i Norrköping finns några få spelare kvar, som Mikael Blomberg, Mikael Roth och Anders Whass. Och Andreas Dahlén passar gärna på att göra sitt första allsvenska mål på sina gamla lagkamrater.

– Det skulle vara kul att få hänga in en frispark just mot Norrköping. Jag tror vi vinner med 2–0, vi är starka på hemmaplan, säger han.

Det skulle också innebära Gefle IF:s första seger i en hemmapremiär sedan återkomsten till allsvenskan.

Mer läsning

Annons