Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemmaseger för Söderqvist

– Jag satsade allt på slutsträckan. Måttot var vinna eller försvinna!

Tobias Söderqvist från Årsunda knep förstaplatsen i klassen Trimmat tvåhjulsdrivet i Vinterpokalen – efter en makalös urladdning!

Annons

Kampen om segern kom som väntat att stå mellan Tobias Söderqvist och Göteborgaren Leif Peterson. Efter fyra körda sträckor – halvvägs in i tävlingen – skilde fem sekunder i den förstnämndes favör.

Därefter avancerade Peterson till spets. Inför epilogen i tävlingen, Västanhede sydväst om Årsunda, skilde 2,7 sekunder.

– Jag startade före Leif och hade därför inte riktig koll på läget. Bestämde mig i det läget för att ge järnet. Även fast framdäcken fått ta rejält med stryk på sträckan före, berättade Tobias efter målgången i Göransson Arena.

Så blev det också. Körningen var på gränsen till vad som var möjligt och i mål hade Tobias och kartläsande brodern Joakim tagit hem spelet med sammanlagt 6,5 sekunder.

– Försökte hålla framhjulen i spåren men bakvagnen sladdade hej vilt. Gissa om det här satt bra, fortsätter en märkbart lättad Tobias.

Som tack vare segern i Vinterpokalen nu har två raka fullpoängare i SM. Målsättningen med säsongen är glasklar.

– Vi kör för guld i år. Nu har vi en bra grund att stå på inför grustävlingarna senare under året!

Kampen om tredje plats stod hård mellan gotlänningen Johan Holmberg och Stefan Jonsson, Vännäs. Holmberg klarade skivan med dryga tre sekunder.

Uffe Eriksson från Örbyhus slutade åtta av de 35 som startade. Till de brutnas skara hörde bland andra Peter Holmberg, Film, Andreas Sjölander, Gävle samt Skutskärs Kim Nilsson och Mattias Engvall. Även hemmaåkaren Peo Berglund tvingades ge upp.

I klassen Otrimmat fyrhjulsdrivet fick Gävleföraren Martin Berglund äntligen den prickfria åkning han längtat efter. Han knep tredjeplatsen och hade marginalerna på rätt sida denna gång.

Toppskiktet i klassen håller jämn standard och inget var avgjort förrän målet nåddes på den åttonde och sista sträckan. Jämten Joakim Nyman drog på sig ledartröjan efter sträcka 2, den första på morgonen. Därefter fick han lämna över den till Martin Berglund.

Efter SS 4 – folkracebanan i Årsunda – ledde Jimmy Joge, Motala, med en tiondels sekund(!) före Martin. Ovisst läge.

Efter den femte sträckan var Martin återigen i knapp ledning. Nu skilde en dryg sekund till Joge.

Men det skulle inte bli någon av de nämnda förunnat att lägga handskarna på segerbucklan. Det gjorde istället Patrik Johansson, Wäxjö, efter att ha höjt tempot rejält på slutet. Smålänningen vann med 15 sekunder före Jimmy Joge, i sin tur med 13 sekunder till Martin Berglund.

– Men jag är riktigt nöjd med dagen. Körningen har stämt riktigt bra och i det stora hela har det varit en toppentävling. Sandvikens MK är proffs på att arrangera rallytävlingar, sammanfattar Martin.

Som hade tre tiondelar tillgodo på fjärdeplacerade Mats Thorszelius, Uppsala. Femte plats gick till Robin Friberg, Ludvika.

Efter två körda deltävlingar toppar Patrik Johansson SM-tabellen på 24 poäng, en mer än Thorszelius. Martin Berglund delar bronsplatsen med Kristian Johansson, Kind.

Foto: Kurt Eliasson