Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemstas bästa lag - här är namnen

/

Annons

Hemstakillarna som var på lagbild i lördags var inte så svåra att identifiera. I alla fall inte för den välkände hockeyprofilen Janne Grönberg – som visserligen aldrig spelat i Hemsta men som växte upp med laget.

– Ja, brorsan Uffe spelade där och jag fick vara med i alla möjliga sammanhang. Jag såg nog de flesta matcher och kände alla killarna.

Janne är ganska säker på att bilden togs senvintern 1964 då Hemsta gick upp i division II för första gången i klubbens historia. Enda gången också, kanske?

– Jag fyllde 14 det året och var mycket stolt över killarna. Den sista matchen spelades i Skogsbo i Dalarna, och det var där bilden togs också enligt ett tidningsurklipp som jag hittat.

Och här är namnen:

Övre raden: Roland Hedlund, tränare, Gunnar ”Kulan” Söderblom, Stig Sundin, Lars Ove ”Loa” Andersson, Ulf Grönberg, Johnny Andersson, Janne Hagberg, Ove Larsson, lagledaren Einar Carlsson.

Därefter bildar Lasse Norling en egen liten mittenrad framför Sundin. Och Norling, Mr Oppala, står högt i kurs hos Janne Grönberg.

– Oppala är en otroligt välskött klubb, och det är Lasses förtjänst.

Och så främre raden: Olle Hedblom, Kurt Westholm, Ulf Brodin, Björn Gidevall, Hans-Ove ”Frasse” Hedin, Olle Linder och Hans Carlsson.

Hemsta var faktiskt ett riktigt bra ishockeylag på den här tiden. Ulf Brodin som var med och spelade och som har ett stort Hemstahjärta minns att den rutinerade Kulan Söderblom var som en storpappa för hela laget och att Olle Linder var lite mer tillbakadragen men en jädrans skicklig back.

Några år tidigare spelade världsmålvakten Hasse Isaksson också för Hemsta när han slutat i GGIK, och under något år var Hebba Pettersson tränare i klubben. Hebba har gått till historien som Brynäs förste guldtränare, och han var väl den siste som man trodde skulle lämna Brynäs för någon annan klubb.

Nej, förresten. Sop-Åke Andersson var ännu mer knuten till Brynäs. Men även han jobbade för Hemsta i ett par säsonger.

Uffe Brodin påpekar också att Hemsta var en bra plantskola. Då Gästriklands juniorlag spelade SM-final på Johanneshov kom halva laget från Hemsta.

Och vad har hänt med klubben på senare år? Jo, den lever fortfarande och A-laget spelar i division III. Och den som håller i trådarna heter Anders Carlsson. Son till Hans Carlsson och sonson till Gösta.

Ett tack även till Anita Lidfors, Gerth Westholm, Peter Kandel, Inger Dolk, Leo Johansson, Birgitta Björklund, Stig Söderlund och Lasse Öberg som alla bidragit med att bekräfta Grönbergs och Brodins iakttagelser.

1964 är ju även i övrigt ett historiskt årtal för Gävlehockeyn. Det var då Brynäs vann sitt första SM-guld, det var då GGIK åkte ur division I (den tidens elitserie) efter nästan 20 år i toppen.

Mer läsning

Annons