Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtagning sparar pengar

GÄVLEOtroligt - men sant. Socialtjänsten står på plus.

- Det måste vara första gången i världshistorien, skämtar Örjan Ohlström och Marita Engström, socialtjänstchef respektive vice ordförande, v, i socialnämnden.
Man har lyckats vända det sedvanliga underskottet till ett överskott för årets första fyra månader (kallas tertialrapport) på två och en halv miljoner, ett överskott som enligt prognosen kryper ned mot drygt två miljoner vid budgetårets slut.
- Det känns bra att vi har landat på den här nivån sedan vi under flera år haft underskott. Då har vi fått gå till kommunledningen och skämmas. Och när det gäller barn och ungdomar har vi höjt kvalitén, säger Marita Engström, v.
Hemtagning
Bakgrunden är att hemtagningen av ungdomar som är placerade på hem för vård och boende i andra kommuner börjat ge resultat.
Ett vårddygn i en annan kommun kostar skattebetalarna närmare 2 000 kronor, mot cirka hälften för ett vårddygn på hemmaplan.
Socialtjänstchefen är nöjd.
- Vi har verkligen jobbat på alla nivåer med vad som är gott socialarbete - i Gävle, säger han.
Och passar på att motivera hemtagningen, som kritiserats för att sätta pengar före den bästa vården. De placerade ungdomarna behöver komma bort från problemen, som kan finnas i familjen eller i kamratkretsen, är ett argument som framförts.
Gynnar familjerna
- När vården sker i en annan kommun har vi sämre kontroll. Det är joxigt och långa resor. Det här gynnar i stället familjerna. Vi jobbar på att stärka de vuxna i sina föräldraroller. Gensvaret har varit bra med familjer som sagt att det är det bästa som hänt, säger Örjan Ohlström.
Men placeringar i familjehem eller för den delen i hem för vård och boende är inte uteslutna.
- Det kan fortfarande vara så att föräldrar inte har förmågan. Det kan vara misshandel, övergrepp och misär för barnet. Det är inte idiotstopp utan man får se från fall till fall, säger Marita Engström.
Ett smolk i bägaren är det möjligen att 1,1 miljoner av årets väntade överskott ska användas för att betala tillbaka en del av förra året underskott.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se


Fotnot: Vid socialnämndens möte under onsdagen diskuterades VM-ölens vara eller icke-vara som en övrig fråga. Enigheten rapporteras ha varit stor vad gäller att inte tillåta tidigarelagd ölservering under fotbolls-VM.