Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtjänsten anmäld för miss

Två gånger besökte hemtjänsten i Sandvikens kommun den gamla kvinnan utan att hon öppnade dörren. Ändå valde personalen att inte gå in. Det visade sig senare att kvinnan satt svårt medtagen vid köksbordet och behövde akut sjukvård.

Annons

Händelsen är nu anmäld som ett missförhållande inom äldreomsorgen, enligt bestämmelserna i Lex Sarah.

Den gamla kvinnan får hjälp från hemtjänsten med diverse saker, exempelvis matinköp och städning.

När två ur personalen kom dit för att hämta en inköpslista klockan halv elva på förmiddagen var det ingen som öppnade. Trots att kommunens egna rutiner föreskriver motsatsen valde de anställda att åka därifrån utan att gå in och kolla om kvinnan var hemma. De hade tidigare erfarenhet av att hon inte meddelat i förväg när hon skulle bort.

Ytterligare två anställda som kom tillbaka fyra timmar senare gjorde samma sak: åkte därifrån när ingen öppnade.

Kvällspersonalen som strax därefter tog vid beslutade med detsamma att åka och titta till kvinnan. De gick in i bostaden och hittade henne medtagen vid köksbordet. Hon var kontaktbar, men kunde inte föra ett samtal, och hennes andning var oregelbunden. Personalen ringde genast efter en ambulans.

Arbetsgivaren framhåller i lex Sarah-anmälan att det inträffade är allvarligt eftersom fyra av de sex inblandade brast i sitt agerande.

”Det faktum att så många av personalen, enligt uppgift samtliga som var i tjänst, trots kännedom om rutinen inte har gripit in med åtgärder enligt denna, tyder på att arbetsgruppen sannolikt agerar efter informella rutiner”.

Enhetschefen och en handläggare kommer nu att hålla samtal med de berörda och informera om allvaret i det inträffade.

Rutinerna ska också repeteras och en arbetsrättslig utredning har inletts.