Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten kan få konkurrens

En splittrad majoritet och den borgerliga oppositionen röstade ja till möjligheten att välja hemtjänstutförare. Inom socialdemokraterna går meningarna isär.

Annons

Lagen om valfrihetssystem, Lov, innebär att den som har hemtjänst kan välja om kommunen eller något av de företag som uppfyller de satta kraven ska komma. Kommunerna väljer själva om de vill införa systemet eller inte.

I Gävle är Lov uppe för andra gången i omvårdnadsnämnden. Majoriteten, S, V och MP är splittrade i frågan medan den borgerliga oppositionen, M, KD, FP och C, alla är för Lov. En oenig nämnd röstade för att införa Lov på försök i fyra år. Vänsterpartiet är emot vinstdrivande företag i vård och omsorg, röstade nej och reserverade sig mot beslutet. Tre av de dem S-ledamöterna röstade också nej, medan övriga två och Miljöpartiet röstade ja.

- Man får gilla läget helt enkelt. Det är en fråga som finns i Sverige och jag är hellre med och riggar och donar än avhänder mig den möjligheten, säger nämndsordförande Lena Lundgren, S, som röstade ja.

Hon tror den kommunala hemtjänsten står sig i konkurrensen och att kollektivavtal och heltidstjänster kommer att göra kommunen till en eftertraktad arbetsgivare.

Wellington Ikuobase är en av de tre S-ledamöter som röstade nej.

- Jag anser att det här inte kommer att öka kvaliteten för äldre människor. Klarar vi inte det i vår egen regi, då är det där vi ska satsa.

Mer läsning

Annons