Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtjänsten kan inte komma

GÄVLE
Ingen duschhjälp på 14 dagar, utebliven städning i åtta veckor och omöjligt att få hjälp att klä sig.

Strokedrabbade Agneta Krantz och hennes syster Gunilla är starkt kritiska till hur hemtjänsten i Gävle fungerar.
- Agneta är ju beviljad hjälp. Ändå ringer de gång efter annan och säger att de inte kan komma, säger Gunilla Krantz.
Hennes syster Agneta Krantz, 50 år, drabbades av en stroke för nio år sedan. Hon blev halvsidesförlamad och kan inte använda vänster arm, men har efter rehabilitering återfått förmågan att gå.

Epilepsi och infarkt
Som en följd av stroken har hon senare drabbats av både epilepsi och en hjärtinfarkt. I dag behöver hon hemtjänsthjälp med matlagning, städning, tvätt och personlig hygien.
Men allt som oftast uteblir hjälpen.
Enligt Gunilla Krantz gick det i somras över en månad mellan två städningar av lägenheten. Egentligen ska den städas varje vecka. Och det har hänt att systern fått vänta i 14 dagar på att få hjälp att duscha.
- Jag brukar tänka: Varför är det alltid min hjälp de ska dra in på?, säger Agneta Krantz.

Kommer senare
Mitt under intervjun ringer telefonen. Det är en av kvinnorna som jobbar inom hemtjänsten som undrar om hon kan komma och handla först klockan 14.00. Enligt överenskommelsen ska personalen komma tidigt på förmiddagen.
Ett typexempel, säger Gunilla Krantz.
- Bara för att man är gammal eller handikappad så betyder inte det att man är utan ett liv. De ska inte behöva sitta och vänta på hemtjänsten en hel dag. Det är så nonchalant, säger hon.
I onsdags kom droppen som fick bägaren att rinna över för Gunilla Krantz. Hennes syster hade varit ute på stan och föll i gatan på vägen hem. Hon slog sig illa i båda händerna och morgonen efter gjorde det så ont att hon ville åka till sjukhus för en kontroll.

Ingen svarade
- Hon ringde mig och sa att hon inte kunde klä sig själv. Så jag började ringa runt för att se om någon kunde åka och hjälpa henne, säger Gunilla Krantz.
Men hos hemtjänsten fick hon inget svar. Nästa nummer hos kommunen hade en svarare inkopplad och nästa person hon sökte var på möte. Efter en handfull resultatlösa samtal ringde Gunilla Krantz tillslut till socialtjänsten men där hade man heller ingen möjlighet att skicka någon för att hjälpa systern med kläderna.
- Jag har ju ett trygghetslarm men det vet jag inte om jag får trycka på för en sådan sak, säger Agneta Krantz.

Väninna kom
Det hela slutade med att en av hennes bekanta från strokeföreningen fick ta med sig sin dotter och komma till undsättning.
- Det är fel att man ska behöva ringa sin handikappade väninna för att få hjälp, säger Agneta Krantz.
Både hon och systern betonar att de inte vill rikta någon kritik mot hemtjänstbiträdena som de tycker är jätteduktiga. Det är cheferna med ansvarar för organisation och bemanning som ska ta åt sig.
- De måste ner på golvet och se hur det fungerar. Självklart är det personalbrist som det hela beror på, säger Gunilla Krantz.
- Det bara måste gå att omorganisera så att hemtjänsten fungerar bättre.

ANNA HÖGLUND