Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemvändare blir toppchef

När hon lämnade Sandviken på 70-talet trodde hon att hon aldrig skulle återvända. Men nu ser kommunens blivande högsta chef Ann-Katrin Sundelius en stad som växer och ”andas framtidstro”.
– Det ska bli så kul att börja det här jobbet. Det känns verkligen som att komma hem igen, säger hon.

Annons

Ann-Katrin Sundelius möter upp i grönskan utanför statshusets entré i Sandviken. Om ungefär en timme ska hon presentera sig för kommunstyrelsen, som under eftermiddagen i går fattade det formella beslutet att tillsätta henne som ny kommundirektör efter Svante W Nordh.

– Går det att gå in genom den här dörren eller måste man gå runt? Undrar hon nu om sin blivande arbetsplats.

Sandviken är både nytt och inte nytt för Ann-Katrin Sundelius. Hon växte upp i en villa i Barrsätra tillsammans med föräldrarna som båda var lärare samt en lillebror.

Hennes mamma bor i dag kvar i Sandviken, men pappan avled förra året.

– Jag hade många människor runt omkring mig och det har nog bidragit till att jag själv är väldigt trygg i grunden. Jag orkar se positivt på det mesta, säger hon.

År 1975 lämnade så den litteraturintresserade Ann-Katrin Sundelius Sandviken för studier på bibliotekshögskolan i Borås. Efter det fick hon jobb som bibliotekarie i Hedemora där hon 1981 blev kulturchef och ytterligare 17 år senare kommunchef.

I dag arbetar hon som VD för Samarkand2015, ett regionalt utvecklingsbolag som ägs gemensamt av dalakommunerna Ludvika och Smedjebacken.

Men varför lockar det då att bli kommundirektör i Sandviken, i ett läge när skatteintäkterna rasar och förvaltningarna säger upp personal?

– Visst står vi inför tuffa utmaningar, men där är Sandviken långt ifrån ensam i dag. Och den här kommunen verkar ändå ha bra förutsättningar att klara krisen, säger hon och nämner bland annat Sandbacka Park, Göransson Arena och bra kommunikationer.

– Även om jag inte bott på länge i Sandviken så märker jag att det händer mycket positivt här. Det är en annan kommun än den jag lämnade på 70-talet. Politikerna har antagit en framtidsvision och det pratas mycket om medinflytande, säger hon.

Just medinflytande är någon som Ann-Katrin Sundelius återkommer till gång på gång under intervjun. Hon vill inte själv måla upp en bild av vart hon vill föra Sandviken utan säger att det är ett lagarbete och att det ytterst är politikerna som bestämmer.

– Min roll är att verkställa politikernas beslut, men också att förmedla dem på ett bra sätt till allmänheten. I övrigt handlar mitt uppdrag om att skapa en bra ledningsgrupp där alla chefer jobbar tillsammans, säger hon.

Den 1 oktober börjar hon sin tjänst och då kliver Svante W Nordh

För Ann-Katrin Sundelius väntar nu en sommar med flytt till Sandviken.

– Jag tycker att det är en förutsättning att som kommundirektör bo i kommunen så att folk kan se en på gatorna, säger hon.