Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henry och Gunder igen

För två veckor sedan efterlyste jag bilder där både Henry Eriksson och Gunder Hägg är med. Och jodå, det finns faktiskt några – och ett par av dem har Henrys änka Majken i säkert förvar i gamla album från hans aktiva tid. Ni ser dem här intill, tillsammans med en bild från Strömvallen omkring 1950 då Gunder var på Gävlebesök och poserade tillsammans med GIF:s fortfarande fantastiskt starka medeldistansgäng. Det är GIF-profilen Mats Åkerlind som skickat den. Han har den i inramat skick därhemma efter att ha ropat in den på auktion.

Annars var det nog så att det var ganska sällan som arbetskamraterna Henry och Gunder tävlade samtidigt. Gunder var några år äldre, och när han stod på topp var Henry fortfarande bara lovande. Och när Henry stod på topp hade Gunder lämnat Gävle för Malmö och var på väg utför.

Däremellan var det några år då Gunder antingen var ute och turnerade eller var avstängd för brott mot amatörbestämmelserna.