Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Herden blev sjuk av stress

GÄVLESandvikens kyrkoherde Bo Strömberg stressade sönder sig, blev utbränd. I dag är han sjuk med diagnosen utmattningsdepression.

- Det small till i huvudet bara en dag när jag stressade mellan två gudstjänster och ett dop. Det var som om någon slog mig hårt i huvudet. Sen bara snurrade det. I flera dagar låg jag i sängen och höll i mig i madrassen, för det snurrade så, berättar han.

Befarade hjärnblödning
Till slut fick han föras akut till sjukhus, först till Gävle och sedan till Akademiska i Uppsala. Läkarna befarande en hjärnblödning, som kanske var dold.
- Men de sa att det såg fint ut. När jag började prata lite närmare med doktorn i Gävle sa han att "Du ska ta det lugnt länge du." Och så blev det.
I dag kan ha se att arbetsbördan var omöjlig att orka med.
- Vi var så underbemannade, vi skulle vara sex men var tre. Men till slut tyckte jag inte att det var någon onormal arbetstakt, men den blev det. Det var orimligt.
Att inte hinna med församlingsmedlemmarna var plågsamt.
- Jag kom aldrig för sent till något, men ofta i sista minuten. Folk fick vänta på begravningsförättningar, jag hann inte möta sorgehuset. Man ska inte behöva springa till och från sånt, säger han.

Flyttade till Gävle
Hjälpmedel som ska underlätta och spara tid, mobiltelefoner och datorer, tycker han har ökat stressen.
- Att ständigt vara tillgänglig och nästan ha mobilen på i predikstolen, att komma med svar innan man har registrerat frågan ens. Det har jag upplevt som väldigt pressande, säger han.
Han och hustrun Britta har flyttat till Gävle. Prästgården vid Sandvikens kyrka står tom tills vidare.
- Det gick helt enkelt inte att bo kvar hemma i prästgården. Jag kunde inte se människor komma och gå, till kyrkan och till pastorsexpeditionen, och koppla bort jobbet.
Bo Strömberg har fått lära sig att ta det lugnt, att inte låta stressen ta över.
- Den första tiden av sjukskrivningen bara sov jag - oj, vad jag sov. Dessförinnan kunde det gå nätter när jag bara sov någon timme. Det var en ständig oro. När jag ändå inte kunde sova gick jag upp och jobbade.

Gick i gruppterapi
I dag är tillvaron en annan.
- Nu har jag min tid. Ibland har jag inte ens klocka på mig. Jag är ute och promenerar. Och jag har läst otroligt mycket. Det har jag inte kunnat göra tidigare.
Från att ha varit den som människor vände sig till när de behövde stöd blev han den som sökte hjälp. Rollbytet blev tydligt när han gick i samtalsterapi.
- Jag gick i gruppterapi. Det lustiga var att de andra först inte trodde att jag ville vara med där. De tyckte det var lite konstigt att ha prästen med, att jag var den hjälpsökande. Men jag måste ju själv få påfyllning någonstans.
Han säger att han mår bättre, men att han känner att han ännu inte kan gå tillbaka till sitt arbete.
- Jag har fått den här tiden för att hinna fundera. Det är något jag måste göra. Jag längtar tillbaka, givetvis, men skulle i dag inte kunna gå tillbaka och vara det stöd som människor behöver.

Sjukskriven till 2004
Ändå är kyrkan hela hans värld. Hans prästvigdes 1971. 1992 efterträdde han Gunnar Westberg som kyrkoherde i Sandviken.
- Jag vet inget annat. Redan när jag var fyra år gammal sa jag att jag skulle bli präst. Det var ett kall för mig, inte något som man bara är på kontorstid. Kyrkan har varit mitt arbete och hela min fritid.
Bo Strömberg har sjukbidrag fram till oktober 2004. I början av sjukskrivningen var det jobbigt att gå utanför dörren i Sandviken och möta människor.
- De frågade alltid om jag inte skulle komma tillbaka snart. Det syntes ju inte utanpå att jag var sjuk. Jag fick ofta höra att "Men du ser ju så förbaskat pigg ut." Då kände jag pressen att jag måste tillbaka snabbt, men inte nu. Nu vet jag att jag är välkommen tillbaka när det väl blir.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se