Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Het bil en dödsfälla

Den tragiska olyckan i Danmark, där en ettåring dog efter att ha lämnats kvar i bilen, är en skrämmande påminnelse: En bil i solsken är en dödsfälla.

Värmen i kupén blir blixtsnabbt bastuhet – redan när utetemperaturen bara är runt 20 grader. Och barn är särskilt känsliga för värmen.
– Om det är ett litet barn kan det omkomma på bara en timma, konstaterar Mats Rundgren, docent i fysiologi på Karolinska institutet.
Jämfört med vuxna är barns hudyta större i förhållande till kroppens massa, och det betyder att de svettas mer och torkar ut snabbare.
– Men vad som exakt händer med kroppen vid olika temperaturer är inte helt klarlagt, och den individuella variationen är stor, säger han.
Men när kroppen når temperaturer på 42 grader börjar de temperaturreglerande systemen i kroppen att sluta fungera. Vid 44–45 grader börjar vissa proteiner i kroppen att koagulera. Men så fort det blir varmt hamnar kroppen i en konflikt; svetten kyler ner kroppen, men torkar samtidigt ut den.
– När man är tillräckligt varm slutar man svettas, säger Mats Rundgren.
Varken på myndigheter eller försäkringsbolag känner man till något liknande fall som det i Danmark, men enligt den amerikanska organisationen Kids and Cars, har 250 barn omkommit av överhettning i bilar sedan 2001.