Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Het debatt om drogtester

Ja eller nej till drogtester i skolan?
Den frågan fick debatten att hetta till, på Kris och NBV:s seminarium om droger i Folkets hus på Valborgsmässoafton.

Annons

– Jag tycker att drogtester kränker den enskildes integritet. Det finns andra sätt att upptäcka att någon använder droger, sa Charlotte Klötz, FP.

– Det där är fullständigt nys. Att ha drogtester kan tvärtom stärka den enskilda personen. Kanske vågar någon avstå från att pröva droger om man vet att det kan upptäckas vid ett test, sa Margareta Kjellin, M.

Elin Lundgren, S, som är vice ordförande i socialnämnden i Gävle betonade att alkohol och droger inte ska ses enbart som ett ungdomsproblem.

– Det är relevant att fundera på vad de vuxna gör också. Några vuxna köper ut åt ungdomar. Några vuxna låter ungdomar driva på stan utan tillsyn. Och några vuxna sitter själva hemma och super, sa hon.

Charlotte Klötz, sjuksköterska och landstingspolitiker, brukar jobba i sjukvårdstältet på ungdomsfestivalen på Hultsfred varje sommar-

– För en del som kommer dit är det enda gången man pratar med en trevlig vuxen. Ansvaret ligger hos oss alla. Vi måste prata med ungdomarna och visa att vi bryr oss om dem, sa ha hon.

Oavsett parti var alla överens om vad som är det viktigaste för politiker just nu för att droganvändningen bland ungdomar inte ska öka.

– Vi måste se till att man inte sparar på det förebyggande arbetet. Inte spara på fältassistenterna, Inte dra in feriejobben för ungdomarna, sa Margareta Kjellin, M.

Debatten i Folkets hus var första punkten på ett späckat program som avslutades på kvällen med Music Against Drogs där Håkan Hemlin och Nordman var huvudattraktioner.