Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heta tips redan för fyra år sedan?

Redan de första veckorna efter branden fick polisen flera tips om en då 25-årig man, som kunde vara den skyldige till CH-branden. Mannen hade intressen i Gävles krogbransch och var känd av polisen i Uppsala i en utdragen mordutredning.

Är det samme man som nu sitter anhållen?

– Det där är uppgifter jag inte kan bekräfta, säger spaningsledaren Torbjörn Säfström.

Annons

Den 26 maj 2005 berättade Gefle Dagblad att polisen fått tips om mannen som i dag är 29 år. Mannen åtalades tillsammans med en annan man från norra Uppland för ett uppmärksammat mord vid en kommunal snötipp där en man hittats mördad och naken. Mannen friades dock i brist på bevis och fick ett ovanligt stort skadestånd för att ha suttit häktad.

Men tipsen 2005 gav inte polisen belägg för att mannen skulle ha haft något med branden att göra.

Då sa vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand till Gefle Dagblad:

– Det finns alldeles för många trådar för att vi ska inrikta oss på någon speciell. Vi har väldigt mycket arbete framför oss, men alla i utredningsgruppen tror att vi kommer att hitta lösningen.

Kanske har man gjort det nu. Kanske hade polisen namnet på gärningsmannen redan då.

Senare i går kom uppgiften att 29-åringen förordnats en advokat. Det är advokaten Gunnar Falk, som tidigare försvarat bland annat Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic och John Ausonius, känd som Lasermannen.

Gefle Dagblad har försökt nå Gunnar Falk men inte lyckats.