Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hets mot homosexuella vanligt

GÄVLE16 procent av de homosexuella i Gävle har utsatts för olika brott. Anledningen: deras sexuella läggning.

Annons
Men poliser som Gefle Dagblad talat med är på det hela taget ovetande om misshandelsfall där motivet varit hat mot homosexuella.
Attityder bland poliser har betydelse för att motivet till misshandel och andra brott kommer i dagen, konstaterar en expert.
- När det gäller att få in anmälningar - ja absolut, säger Eva Tiby, forskare på hatbrott mot homosexuella.
Hatet, själva orsaken till brott mot homosexuella, lyser med sin frånvaro i polisens utredningar. En riksomfattande undersökning som gjordes 1996-97 av Eva Tiby (som en enkät till RFSL:s lokalavdelningar) visar på desto större utsatthet. 16 procent, närmare bestämt.
- Om polisen inte anstränger sig för att få in fall får man heller inte in dem, säger Eva Tiby.
Polisen håller inte med.
- Har två killar slagits, då har två killar slagits. De anmälningarna ser ofta likadana ut, säger Bo Sköld, chef på Gävlepolisens kriminalavdelning.
- Kan man inte ana sådana motiv måste målsägaren berätta. Då gör vi ingen åtskillnad på homosexuella och heterosexuella, säger Sköld.
Eva Tiby nämner också det goda och det onda brottsoffret.
- Det handlar om att vara ett respekterat brottsoffer, säger hon.
Som "gott" räknas den söta tanten som blir rånad på väg till Ica-affären. Som "ont" exempelvis en man som får stryk i en park där han inte haft "naturlig" orsak att vara.
Skillnaden är den respekt och förståelse omgivningen riktar mot brottsoffret - till omgivningen räknas såklart polisen. Om man inte tros sig bli bra behandlad minskar chansen att man berättar om bakgrunden, motivet.
- Det är synd att det är så, det blir en låst situation. De får tänka till hos polisen hur de ska gå tillväga, säger Per-Erik Sortti, RFSL:s ordförande i Gävle.
- Alla ska känna sig lika välkomna att vända sig till oss. Vi behandlar alla som anmäler brott lika, slår Bo Sköld fast.
När motivet är hat mot homosexuella måste det slås fast i polisens förundersökning. Bara då kan åklagare åtala enligt samma bestämmelser som gäller för hets mot folkgrupp.
När en misshandel sker på grund av hat mot homosexuella ska (efter ytterligare lagändring i höst) en bestämmelse om straffskärpning tillämpas. Ett bötesstraff kan skärpas till fängelse.
Drabbas alla homosexuella lika? Eva Tibys forskning visar på kraftiga skillnader i hur våld och andra brott drabbar vissa homosexuella men inte andra.
- Kodordet är exponering. Många är dolda. Då finns ju inget att attackera, säger Tiby.
För män finns en koppling till krogmiljöer och misshandel, medan kvinnor oftare traksseras och förolämpas på sina arbetsplatser.
Att komma ut är inte bara, som Per-Erik Sortti beskrev det, en fråga om att hamna på ruta ett med varje ny bekantskap man gör.
Om den nya bekantskapen hatar den som är homosexuell kan han eller hon bli utsatt för ett hatbrott.
MATS HEDSTRÖM

Fotnot: Eva Tiby är universitetslektor vid Kriminologiska institutionen i Stockholm och auktoritet på hatbrott mot homosexuella. Har skrivit "De utsatta. Brott mot homosexuella kvinnor och män", Folkhälsoinstitutet, 2000.