Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hetsig hackspett på plåttak

En Gävlekvinna har vänt sig till länsstyrelsen för att få hjälp att få stopp på oljudet från en hackspett som terroriserar omgivningen i timtal varje dag.

– Vi kommer troligen inte att göra någonting. Förmodligen är problemet borta inom några veckor, säger Marcus Brage, handläggare på länsstyrelsen.

Hackspetten har hittat en alldeles egen vrå på Gävlekvinnans tak. Där hackar den frenetiskt i jakt på småkryp i falsarna på plåttaket. Jakten är uppenbarligen framgångsrik eftersom hackspetten återkommer dag efter dag.

Varje morgon hörs oljudet i flera timmar och hackspetten återkommer också för ett kvällspass. GD har pratat med kvinnan, som är hjärtligt trött på hamrandet mot plåttaket.

Men någon skyddsjakt på hackspettar tänker inte länsstyrelsen ge sig in på. Kvinnans hus ligger mitt i ett villaområde, och hackspettar råkar dessutom vara fridlysta.

– Det talar väl emot att vi ska göra någonting, säger Marcus Brage.

Han tror att hackspettens ivriga hamrande är ett övergående fenomen. När häckningsperioden är över drar den säkert vidare till nya jaktmarker.

Och i stället för skyddsjakt på en ensam hackspett rekommenderar han andra metoder som kan visa sig vara lika effektiva. En enkel fågelskrämma, till exempel någon form av rovfågelsimitation, som sätts upp på taket, kan räcka för att återställa lugnet.