Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hett som på 50-talet

Fyra badvakter och två journalistpraktikanter.

Så kan man beskriva det härliga gänget som fick i uppdrag att åka till ett gammalt badhus i Bönan för att visa årets badmode. Helt rätt miljö eftersom retro är ett av ledorden i årets badklädesutbud. Färgstarkt är ett annat och det får dessutom gärna vara påklätt.

50-talet är riktigt hett och baddräkten verkar ha kommit tillbaka för att stanna. För den som vågar får den gärna vara lågt skuren över låren med hög midja. Som den amerikanska simmande filmstjärnan Esther Williams när det begav sig.

Klassiskt, sjömansinspirerat med blåvitt och knappar är också en stil som känns helt rätt.

Mycket starka färger, både i grafiska mönster med klara basfärger som på 60-talet och i mer flower power-inspirerat med 70-talets typiska kombinationer gult och grönt eller orange och brunt.

Kvinnliga badkläder börjar bli större och friare, med till exempel en bekväm strandkjol eller ännu hellre shorts över bikinibyxorna.

Manliga badbyxor å andra sidan får gärna ha lite kortare ben, som sportshortsen såg ut förr i tiden. Den som vill se mera sportig än trendig ut ska däremot ha riktigt långa ben på sina surfingshorts. Gärna i självlysande neonfärger så att alla kan se vem som är längst ut i vattnet och surfar.

Våra badmodeller Frida Wikegård, Mikaela Hall, Pontus Winroth och Henrik Parling jobbar alla som badvakter på Fjärran Höjder. De såg fram emot att få komma till det naturliga havet som omväxling. Men på plats räckte det med att doppa fötterna, vattnet var betydligt kallare än i en bassäng.

De i badsammanhang betydligt mer ovana Miranda Karlsson, journalistpraktikant och Gustav Hägneby, praoelev, var modiga på ett annat sätt. De vågade posera i både badmössa och rosablommigt.

Bada mycket men simma lugnt i sommar!